Постни лозови сарми


Постни лозови сарми

Едно от традиционните ястия, които трябва да присъстват на трапезата на Бъдни вечер за постни сарми. Ето и нашето предложение...

Необходими продукти:

 Около 40 пресни или консервирани лозови листа

1 ч.ч. (от 250 мл) ориз

2 глави лук

4-5 с.л. зехтин за готвене (или олио)

сол и черен пипер на вкус

1 с.л. ситно нарязан пресен джоджен (или 1-1 ½ ч.л. сух джоджен)

2 с.л. ситно нарязан копър

сока от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ситно. Загрейте мазнината и сотирайте лука, докато започне да става "прозрачен", прибавете ориза и запържете при непрекъснато разбъркване за около минута. Добавете 1 ч.ч. вода. сол, черен пипер на вкус и оставете да се задушава на тих огън, докато ориза поеме водата.

Оттеглете от огъня. Добавете ситно нарязаните джоджен и копър. Разбъркайте, за да се разпределят подправките равномерно.

Върху плоска чиния или върху кухненската дъска за рязане, разстелете лозово листо, сложете в горния му край от плънката и завийте стегнато. Сложете сърмата в тенджера, чието дъно сте застелили с лозови листа. Повторете процедурата, до изчерпване на плънката и листите. Нареждайте сърмичките плътно една до друга в тенджерата, ако е необходимо и на няколко реда. Похлупете наредените в тенджерата сърми с чиния. Залейте с лимоновия сок и толкова вода, колкото да покрие сърмите. Похлупете и варете - отначало на по-силен огън, докато заврат, после намалете на тих огън и варете до готовност. Обикновено, около 40 минути са достатъчни.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама