Боровинков пай с крем


Боровинков пай с крем

Хрупкав блат от пълнозърнесто брашно, вкусен крем и невероятен аромат на боровинки. Ако искате по-фин и изискан пай, използвайте традиционното тесто от пшенично бяло брашно. 

Необходими продукти:

за блата:

3/4 ч.ч. овесени ядки, смлени в блендера (може да използвате и фини овесени ядки)

1 1/2 ч.ч. ръжено брашно

1/2 ч.ч. пшенично пълнозърнесто брашно

250 гр краве масло, нарязано на кубчета

5-6 с.л. студена вода

за крема:

50 г масло

1 ампула ванилия

500 г извара

100 мл млеча сметана

1/2 кутийка крем дулче де лече (има го в хранителните магазини)

500 гр черен шоколад

за отгоре:

около 400 гр пресни боровинки

Начин на приготвяне:

Поставете сместа от брашната и маслото в блендер, докато се оформят трохи като галета. Бързо омесете с водата. Може да се наложи по-малко или повече вода, в зависимост от използваните брашна. Трябва да се оформи компактна топка тесто. Разточете го върху набрашнена повърхност. 

Сложете тестото по формата (с подвижно дъно и затягащ се ринг), предварително намазана с масло и облепена с хартия за печене.

Сложете формата в хладилника и подгответе пълнежа.

Поставете изварата в купа и разбийте, най-добре с пасатора, докато се получи копринено гладка смес, без следа от зърниста структура. Дабавете 1/2 кутийка дулче де лече. Разбийте отново. Добавете маслото и ванилията Поставете в хладилника, докато печете кората на пая.

Сложете добре охладената кора в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете около 30 минути или докато порозовее. Ако е необходимо, в началото набучете с вилица тук там, за да не се надига неравномерно. Друг признак за изпечено тесто е, когато леко се е отделило от стените на формата, в случая от хартията.

Извадете и оставете да се охлади напълно върху решетка, без да вадите от формата. Тъй като този блат е трошлив заради брашната, го стабилизираме с черен шоколад. Всъщност шоколадът не е само за укрепване на блата, а и за изолиране от влажния крем. Така блатът си остава приятно хрупкав. Шоколадът придава много приятен вкус на сладкиша.

Разтопете шоколада в купа на водна баня. Нанесете по вътрешността на кората, най-добре със сладкарска четка. Оставете да изстине напълно,може и в хладилник.

Освободете от формата и премахнете хартията. Напълнете пая с крема и поръсете отгоре с пресни боровинки.

Източник: vkusnosbety.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама