3 вкусни десерта от сух козунак


3 вкусни десерта от сух козунак

Седмица след Великден кухнята е пълна с великденски козунак и шарени яйца. Какво да направите с останалия козунак? Ето 3 вкусни десерта, които може да приготвите с него.

Сладкиш от сух козунак

1 сух козунак 

5 яйца

1 литър прясно мляко

1 чаена чаша захар

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е приготвянето на карамела. Във формата, в която ще печете сладкиша, изсипвате 4 супени лъжици захар и карамелизирате захарта във загрята на 180 градуса фурна. Карамел се получава, когато захарта се разтопи и придобие златист цвят, не е необходимо да става кафява.

След като карамелът е готов, вадите формата от фурната и го изчаквате да изстине. Върху него накъсвате козунака на хапки и ги слагате във форма за кекс. Разбивате млякото, яйцата и захарта и изливате сместа върху надробения козунак.

Печете сладкиша от сух козунак в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час, докато порозовее. След като сладкишът с козунаци е изпечен, го изчаквате да изстине и го обръщате в чиния за торта.

Желиран сладкиш от сух козунак

Необходими продукти:

1/2 козунак

2 компота

1 пакетче желатин

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за желиран сладкиш от сух козунак е подготовката на желатина. Следвайте инструкциите на пакетчето - изсипете съдържанието на пакетчето в чаша, залейте с 2-3 супени лъжици от сока на компота и сложете чашата в съд с вода на котлона, за да разтопите желатина на водна баня.

Докато желатинът се разтваря, нарежете козунака на филии. В купа сложете прозрачно домакинско фолио. На дъното на покритата с фолио купа сложете от плодовете на компота, върху тях филийките козунак, върху козунака отново от плодовете. Повтаряйте процедурата, докато съставките свършат, като най-горният пласт трябва да е плодове.

Разтвореният желатин разбийте в 500 мл сок от компота и след като разбъркате добре, го изсипете върху сладкиша и го приберете в хладилника за няколко часа, за да стегне желатина.

Сладкиш от сух козунак с маскарпоне и праскови

Необходими продукти:

300 грама козунак

200 грама маскарпоне

1 кофичка цедено кисело мляко

1/2 лимон

1/2 чаена чаша пудра захар

1 компот праскови

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е подготовката на крема. Разбивате сиренето маскарпоне заедно с цеденото кисело мляко, сока на лимона и пудрата захар с миксер или тел за разбиване до получаване на гладък крем.

Нарязвате козунака на филийки и нареждате половината от тях на дъното на избраната от вас форма. Върху блата от козуначени филийки нареждате плодовете от компота, а върху плодовете намазвате половината от крема с маскарпоне и цедено кисело мляко. През летните месеци може да замените плодовете от компот с пресни плодове.

Нареждате втори блат от филийки козунак, а върху тях и останалата част крема. Готовият сладкиш от козунак с маскарпоне и праскови оставяте за няколко часа в хладилника.

 

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама