Какво научих за годините, в които се съвземах от токсична връзка


Какво научих за годините, в които се съвземах от токсична връзка
Снимка: iStock/Guliver

Скъпо бивше гадже,

Цяла една година аз отричах, че съм подлагана на тормоз. Дотогава смятах, че тормозът може да бъде само физически. Но не допусках, че може да приема всякакви форми.

Когато някой постоянно те мачка за собствено удоволствие, това е емоционален тормоз. Когато някой те обижда и те критикува толкова много, че си готов да направиш всичко, само и само да спре, това е вербален тормоз. Когато някой те принуждава да правиш секс по начин, който ти е некомфортен и дори те насилва, това е сексуален тормоз. В момента, в който те докосне с намерението да те нарани, това е физически тормоз.

Всички тези неща се използват като средство за контрол. И никое от тях не е OK.

Ние имахме някои хубави моменти заедно, но сега, когато сме разделени от шест години, си давам сметка, че това между нас не е било любов. В момента имам връзка, изпълнена с любов, и това ми помага да видя нещата още по-ясно.

Като начало, всичко в нашата връзка беше за теб – какво искаш, какво очакваш, какво те прави щастлив. Никога не беше за мен и това, което аз искам или от което имам нужда.

С теб всеки ден беше различен, но не в добрия смисъл. Всеки ден ти налагаше нов набор от правила, които трябваше да спазвам и очаквания, които трябваше да изпълнявам.

Ти можеше днес да кажеш нещо, но утре да кажеш точно противоположното. Говореше ми ужасни неща, наричаше ме с грозни епитети, ако не направех нещо, което искаш. Казваше, че се чудиш защо ме търпиш. Казваше ми, че съм ужасно гадже и не заслужавам да бъда щастлива.

Един ден бях перфектна. Но на следващия бях безполезна и не правех нищо като хората. Ти разпространяваше злостни слухове и лъжи за мен. Лъжеше ме през цялото време, обикновено за да прикриеш други лъжи или нередности, които си направил.

Критикуваше ме за всичко и ме караше да се чувствам като боклук за неща, които не бих могла да променя. Използваше несигурността ми срещу мен.

Един любящ партньор би ми помагал да се изградя, но ти търсеше начини да ме събориш. Някой, който ме обича, би ме приел такава, каквато съм.

Но ти искаше да ме промениш. Това, което имахме, не беше любов; беше тормоз.

Години наред се чудех защо ме третираше по този начин. Вярвах, че съм ужасен човек, понеже ти винаги така казваше. Сега вече разбирам защо.

Ти беше несигурен. Имаше страх от изоставяне. Страхуваше се, че ще те напусна, както всички, които си обичал преди мен.

Ти беше ревнив. Аз имах живот, който не се въртеше около теб.

Ти искаше да контролираш всичко. Опитваше се да контролираш всеки аспект от живота ми, включително личния ми стил и времето, в което работех.

Ядосвах се, че съм толкова глупава и се примирявам с това поведение. Но сега знам, че истинската любов означава да си сигурен в себе си и в партньора си.

Може и да не бях перфектното гадже, но те обичах толко много, въпреки емоционалния и вербален тормоз, на който ме подлагаше ежедневно. Защитавах те пред приятелите и семейството си. Между другото, те всички те мразеха и не разбираха защо те търпя.

Опитвах се толкова усърдно да реша проблемите ни. Опитвах се да правя компромиси. Опитвах се да бъда човека, който ти искаше.

Но въпреки всичко това, ти ме третираше като калта по ботушите си. Да скъсам с теб беше най-доброто, което някога съм правила за себе си. Беше по-добро дори от завършването на университета с отличие.

Когато скъсахме, се чувствах по-свободна, отколкото някога се бях чувствала през последната година. Ти твърдеше, че не можеш да живееш без мен и че съм те съсипала. Но истината е, че ти ме съсипа.

Да се възстановя от твоя тормоз ми отне години и това, че толкова хора взеха твоята, а не моята страна заради всички лъжи, които им беше наговорил, не ми помогна. Трябваше ми много време да дойда на себе си и да си позволя отново да се сближа с някого.

Накрая искам да ти благодаря. Благодаря ти затова, че ми показа какво означава токсична връзка, докато бях млада. Благодаря ти, че ми показа как не трябва да се постъпва, когато наистина обичаш някого. Сега, когато до мен има истински и добър човек, ще направя всичко възможно той никога да не се съмнява в любовта ми.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама