6 неща, които никой не ви казва за връзките от разстояние


6 неща, които никой не ви казва за връзките от разстояние
Снимка: Thinkstock/Guliver

Историята е стара колкото света: Момиче среща момче. Те се влюбват безумно, но малко по-късно разбират, че единият трябва да замине надалеч.

Моята история започна малко по-различно. Пропътувах почти 9000 км от дома, за да се загубя в индонезийската джунгла с човек, който живееше в родния ми град. И който се премести във Франция само месец, след като се завърнахме от пътуването.

Колкото и отчаяно да копнеех да напусна работа и да си събера багажа, не можех да го направя. А да се сбогувам с него и да скъсаме незабавно, щеше да ми разбие сърцето. Така че започнахме една от онези връзки, за които никога преди това не съм вярвала, че работят – връзка от разстояние (ВР).

Две години по-късно все още сме заедно. Все още се обичаме и сега имам две къщи в две държави, в които прекарвам по равно време.

Най-напред трябва да ви кажа нещо важно: Връзките от разстояние са кофти. Евентуално може и да откриете някои положителни аспекти, но в лошите си дни ще проклинате всеки километър, който ви разделя. И все пак, ако ме попитате „Струва ли си наистина да имаме ВР?”, ще ви кажа - абсолютно. Всяка. Една. Минута.

Ако се намирате на такъв етап, в който трябва да решите дали любовта от разстояние е възможна за вас, ето няколко неща, които аз самата научих по трудния начин.

1. Получавате безплатен билет за емоционално влакче на ужасите

Винаги съм смятала, че съм голямо момиче, което не плаче. Но първият месец от ВР ме превърна в абсолютна ревла.

Не беше, защото нещата не вървяха добре. Просто ситуацията беше изцяло нова за мен. Изпитвах цялата гама от емоции от дълбока, депресивна тъга до гняв, радост, тревога, ентусиазъм и всичко между тях.

Ако смятате, че нещата се подобряват с времето... е, съжалявам, но не се.

Все още ще имате добри дни, в които се справяте с ежедневните си задължения, вълнувате се от нещо, забавлявате се с приятели. Ще имате и лоши дни, ужасни дни, изпълнени със самосъжаление, самота и пронизваща болка.

Когато сте заедно, радостта и щастието ви са неукротими. Когато сте разделени, тъгата изпълва личната ви вселена.

2. Ще станете много изобретателни в запълването на времето си

За да не позволявам на тъгата да ме завладее, започнах да си измислям занимания, които да ангажират мислите ми през по-голямата част от деня. Записах се на езиков курс, научих се да готвя един куп нови ястия, започнах да карам колело извън града, работех дълги часове, направих си блог, поднових някои забравени приятелства, разчистих си апартамента, раздадох си дрехите и започнах да се занимавам с благотворителност.

Партньорът ми се научи да свири на китара, да кара скейтборд и да играе шах, продължи да учи чужд език, завърза нови приятелства и полезни професионални връзки в новата си родина.

Разбирате, че ще имате много време за чакане, което трябва да запълните с нещо градивно, освен ако не искате да бъдете едно тъжно момиче през повечето време.

3. Ще ви се наложи да правите трудни избори

Нека започнем с някои относително прости въпроси, на които и двамата трябва да отговорите честно: "За какво е всичко това?" и "Как ще продължим нататък?"; "Как виждаме бъдещето си заедно?" и "Как можем да скъсим дистанцията?".

Добавете към това графиците за пътувания, споделените разходи и финансовото планиране, плюс всички онези хора, които ще ви питат кога ще се ожените, защо не се жените и защо не го зарежете.

4. Приятелите ви може да не ви подкрепят, колкото ви се иска

Ако те нямат ВР, едва ли ще разберат и изтърпят всичките ви неволи и оплаквания в 75% от времето. Ще се опитват да са съпричастни и състрадателни, колкото могат, но дълбоко в себе си ще знаете, че не разбират чувствата ви.

Може да стане и по-лошо – например, да ви задават смехотворни въпроси като: "Гаджето ти наистина ли съществува?", "Как се справяте с физическия аспект на връзката?" и "Може би трябва да се виждаш и с някой друг?".

5. С времето развивате странно чувство за сигурност

Връзката ви определено не се гради на секса. Когато не сте заедно, сте по-скоро приятели. Ако това не е истинска любов, защо въобще ще се занимавате с цялото това нещо?

Вие сте много честни един с друг и можете да си споделите всичко – на живо или онлайн – страхове, мечти, надежди, болка, несигурност. Изведнъж „ревност” се превръща в лишена от смисъл дума, а доверието към партньора ви нараства с 1000%.

6. Ще издържите докрай

Никога не бях вярвала, че връзката от разстояние може да сработи. Оказа се, че греша.

Ще го направите. Можете да бъдете щастлива двойка, дори да не споделяте един и същи пощенски код.

Ако това е „вашият” човек, ще оцелеете заедно въпреки всичко, през всички бъдещи битки и житейски трудности.

 

Елена Прокопец, блогър

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама