Как се е променило женското бельо за 100 години?


Как се е променило женското бельо за 100 години?

Най-интимната част от гардероба на една жена, нейното бельо, винаги е била център на внимание. От началото на 20 век до днес то е претърпяло наистина революционни промени. И докато на времето тази част от облеклото се е използвала най-вече за прикриване на женските прелести, то днес е истинско оръжие за съблазняване.

1900 година

За да се облече една дама през 1900-та година най-вероятно са ѝ трябвали поне 30 минути. В тази отминала епоха дамското бельо е включвало няколко части – чорапи, корсет, специална риза, фуста, втора пола и какво ли още не.

1910 година

Първото десетилетие на новия век бележи и по-напредничаво мислене, що се отнася до бельото. То вече е разкривало малко повече плът, благодарение на по-дълбокото деколте и скъсените шалвари. Точно този тип бельо и до днес се свързва с куртизантките.

1920 година

Вжните исторически събития от този период засягат всички сфери, включително и модата. Десетилетието около Първата световна война е белязано от нарастващото търсене на по-практични и лесни за носене дрехи. За първи път се появяват рокли с пришит корсет и така започват лека-полека да навлизат сутиените.

1930 година

Бельото продължава своята еволюция, придобивайки все по-модерен външен вид.

1940 година

Втората световна война отново оставя своята следа върху модата. Тъй като няма голямо предлагане на платове, дамското бельо започва да се състои само от сутиен, бикини и фуста.

1950 година

През това десетилетие на мода са конусообразните сутиени. Кристиян Диор въвежда нов стил в тази част от гардероба, налагайки отново класическите елементи – тънка талия, едър бюст и закръглени бедра.

1960 година

Формата на сутиена започва да става все по-остра. Сред дамите, които налагат новата тенденция, е емблематичната Бриджит Бардо. През 60-те години са измислени и първите прототипи на днешните повдигащи сутиени – с малки надуваеми джобове, които видимо увеличавали размери на гърдите.

1970 година

Минимализмът става символ на новата сексуална революция. Бельото през тези години е вдъхновено от простотата – то трябва да подчертава нежната женска фигура, без да я ограничава.

1980 година

Бельото се издига на нови висоти – започват да се търсят все по-луксозни материи като коприна, сатен и дантела в цветове, различни от бяло, черно и бежово.

1990 година

Еволюцията продължава – бельото започва да разкрива толкова много, че рядко остава място на въображението. Материите и цветовете продължават да се разнообразяват и така до днес, когато индустрията е толкова развита, че еднакво лесно можете да се сдобиете както с ретро корсет, така и с изрязани прашки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама