За перфектен педикюр през лятото


За перфектен педикюр през лятото
Снимка: Thinkstock/Guliver

През лятото най-много носим сандали, за да може крачетата ни да дишат. Много дами си купуват скъпи модели, но пренебрегват грижата за педикюра си, а това наистина прави лошо впечатление. Ето няколко съвета от маникюристката Милена Заркова, които ще ви помогнат да имате прекрасни крачета през топлите месеци.

Колко често трябва да се прави педикюр за поддържане на гладки стъпала?

На краката е нужно да обръщаме особено внимание през всички сезони. Тук грижата е малко по-специална и за да ги поддържаме в идеално състояние, трябва да се прави педикюр поне три пъти в месеца. Летните жеги, от своя страна, още повече изсушават кожата на стъпалата, а отворените обувки допринасят за загрубялата кожа на краката. Тя трябва да се премахне, ако се налага дори и да се изреже – и тук търсим съдействието на по-опитни специалисти, които правят медицински педикюр. Ако дамите и господата нямат такава загрубяла кожа, може да се прави педикюр и веднъж месечно.

При педикюра, освен гладката кожа, е важна и дезинфекцията на стъпалата. Това става в педикюрната вана със соли от най-различно естество – ароматни билки, есенциални плодове. Съобразяваме се и с клиента – важно е той да се чувства добре и да релаксира по време на процедурата – солите действат успокояващо и помагат за дезинфекцията на краката. Във ваната се поставя и дезинфектатор, който също е много важен за здравето на ноктите и кожата на стъпалата. Благодарение на този коктейл от елементи, освен омекотяване на кожата, педикюрът действа и против лошата миризма на ходилата. Да не забравяме, че дамите много често пренебрегват удобството на обувките си в полза на модните тенденции. Знайте, че е необходим пълен комфорт на вашите ходила, за да имате здрави и гладки стъпала.

Какво е препоръчително да се използва за педикюр – обикновен лак, гел-лак или изграждане?

За педикюр може да използвате гел-лак, който се сменя след месец. Ноктите на краката израстват много по-бавно в сравнение с ноктите на ръцете, а издръжливостта на този материал позволява той да бъде сменян веднъж месечно. Но има и много проблемни нокти – например врастнали нокти и така разпространените гъбични инфекции, затова трябва правилно да подберете мястото, на което ще си направите педикюр. Поддръжката вкъщи е добре да се прави не с така разпространената пемза, а да се използва пила и да се изтриват ходилата с леки кръгови движения, за да падне мъртвата кожа която се е насъбрала през деня, след това се нанася лек крем за приятно усещане и за да не ни се изпотяват краката. Може да използвате и подходящи за тази цел спрейове против изпотяване.

Ако клиентите трябва да избират между обикновен лак и гел-лак на краката препоръчвам гел-лак. Той ни освобождава от притеснението, че ще повредим повърхността на маникюра. След изпичането му може да обуем обувките си веднага без да изчакваме неговото съхнене, както е при обикновените лакове.

Изграждане при педикюра се прави, когато има проблемен нокът – това е част от медицинския педикюр. Знаете, че има много изядени нокти от тесни обувки, защото дамите обичат високи токчета, но така се нараняват ноктите. Това е и най-голямата предпоставка за развиването на гъбични инфекции по ноктите и тяхната деформация. При изядените нокти те нямат свое нокътно легло и тук опитните педикюристи работят със специални за това изграждащи гелове, за да оформят един цял нокът.

При педикюра също може да слагаме декорации, например бели камъчета във формата на дъга във вътрешния край на нокътя, като закачлив акцент.

Каква терапия за педикюр препоръчвате?

Добре е да се загряват краката, както през зимата така и през лятото – с качествен загряващ крем и точков масаж. След като сме омекотили краката, оформяме ноктите, като най-често се прави квадратна форма – трябва да се внимава и с изрязването на крайчетата, за да не се забиват по-късно и да е болезнено за самия клиент. Завършваме процедурата с масаж на ходилата и хидратиращ спа крем.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама