Колегите, които могат да саботират кариерата ви


Колегите, които могат да саботират кариерата ви
Снимка: Thinkstock/Guliver

Дори да работите на своето място-мечта, няма гаранция, че някой колега няма да ви подлее вода. А дори да не го направи пряко, ако има дразнещо поведение, може да направи живота ви в службата труден. Ето кои са петте типа често срещани колеги, които могат да саботират кариерата ви, и как да се справите с тях.

Този, който все прехвърля отговорностите си. От него постоянно чувате „Помогни ми с еди-си-какво“, „Трябваш ми, за да...“, „Не мога да го направя, имам страшно много работа“, а в действителност натовареността му не е толкова голяма. Ако постоянно се съгласявате, то няма да ви остане време за собствените ви задачи. Как да се справите: Или отказвайте, или го пренасочете към други колеги.

Многознайкото. Той невинаги е най-умният или способният, но пък се смята за такъв. Обича да се изтъква и да демонстрира „широки“ познания. Може да се случи дори да открадне идея на друг, само и само да се представи в добра светлина. Проблемът е, че срива увереността на другите и създава напрегната атмосфера. Как да се справите? Отчитайте постиженията му, но му напомняйте, че успехът се дължи на работата на целия екип. На срещи се старайте да представяте идеите си първи, преди той да е имал възможност да се изкаже.

Този, който все отлага. Трябва да завършите заедно даден проект, но той постоянно казва, че ще свърши своята част утре. Може би наистина е претоварен, може би е просто мързелив – и в двата случая на него не може да се разчита и накрая е възможно вие да понесете негативи. Как да се справите? В този случай честността е най-добрата политика. Подканете го директно да се разбърза.

Клюкарката. Знае всичко за всички и умишлено разпространява слухове с цел да създава раздори. Може да предизвика големи неразбории. Как да се справите? Разкрийте я, но внимателно, без скандали. Ако дойде да ви обяснява какво някой си е казал за вас, отговорете „Така ли? Сега ще ида да го питам лично. Или направо да идем двете“. Така ще ѝ покажете, че не сте толкова лесни за подвеждане и ще я откажете да се занимава с вас.

Многословният. Той постоянно си търси слушател за безбройните истории. Отнема ви страшно много време, което ви трябва за работата. Как да се справите? Когато този колега дойде при вас с въпроса „Имаш ли минута?“, кажете му, че имате точно пет минути. И когато отминат, не се притеснявайте да го прекъснете.

Четете още интересни новини в бизнес сайта ни Expert.bg .

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама