Клеър Томалин: Най-важните неща са любовта към децата и работата


Клеър Томалин: Най-важните неща са любовта към децата и работата

Хората не четат за живота на жените, така както за живота на мъжете. Много е важно да се погледне на живота на жените в детайли. Започнах да пиша късно на 40 години и това е добра новина за онези, които искат за започнат да пишат.

Така започна интервюто ни с Клеър Томалин, автор на "Невидимата жена" - книга, която описва, останалата десетилетия наред в тайна, любовна история между Чарлз Дикенс и Нели Търнан.

Защо решихте да напишете историята за Дикенс и Нели?

Интересът ми към Дикенс започна още когато бях студентка, разбира се в Кеймбридж изучавахме Дикенс, но никой не говореше за приятелката му, за която се казваха само лоши неща. Тогава си казах – може би аз трябва да напиша тази история. Но после завърших, започнах да работя, омъжих се , имах деца и годините си минаха. Когато започнах романа най-малкото ми дете все още беше много малко. Работех в Сънди Таймс и ми се наложи да отида в музея на Дикенс и казах на уредника: “Понякога си мисля дали да не напиша за Нели Търнан“. Той ми каза: „Предупреждавал съм много хора да не го правят.“ След това ме погледна, аз вече имах една публикувана книга - а може би вие сте правилният човек. Ще ви помогна, ще ви дам всичко което ви е нужно.“

Кое беше най-интересно за вас в нея?

За мен най-интересната част от тяхната история е какво прави Нели след неговата смърт. Ако сте паднала жена и ако прочетете романите на Дикенс ще ви ясно че една паднала жена няма нищо общо с тогавашното общество, то я праща в Австралия. Нели отказва да се срамува от себе си , занимава за чужбина, връща се и се представя за 21-годишна, а не 31- годишна и става почтена омъжена жена. Всеки десет години тогава е имало преброяване населението и по-късно тя се прави на 14 години по-млада, когато умира на 65 години всъщност тя е на 79. Интересното е, че дъщерята на Дикенс Кейти, през 20-те години на миналия век решава, че трябва да разкаже историята на баща си и Нели , но хората отказват да я чуят.

Как се чувствахте докато пред Вас се разкриваха моменти от живота на Нели?

Стори ми се прекрасна история. И особено се интересувах от това отношение към актрисите, струваше ми се необичайно. Ако Дикенс би знаел какво ще направила с възрастта си би бил много доволен. Защото той е любител на мистериите. В известен смисъл Нели, която е била умна, е научила точно от Дикенс как да създава тайни. Не става въпрос само за историята на една жена. това е историята на хиляди жени. Известна е историята на Дороти Джордан, актриса, която ражда десет деца на бъдещият крал на Англия Уилям IV. Когато става ясно, че той ще бъде следващият крал Уилям прогонва Дороти и взима децата ми. Тя умира в нищета. Като крал той няма други деца и така на престола се възкачва кралица Виктория. Потомък на децата на Уилям и Дороти е Дейвид Камерън.

Жената днес вече е еманципирана, но все още има какво да се желае за равноправието между половете?

Това е абсолютно вярно, особено що се касае за абортите. Трудно е да кажеш на всеослушание: „Направих аборт!“

Преди да напишете книгата гробът на Нели Търнан е бил запуснат, почти изчезнал. Какво се случи след това?

След като написах книгата и я публикувах, гробът ѝ бе много хубаво оформен. Сега хората отиват и се покланят. Помнят я добре.

Като жена, майка, написала тази история какво е вашето послание към днешните жени?

Аз не обичам да изпращам послания, но мисля, че никоя днешна жена не смята, че ако станеш някому съпруга се отказваш от кариерата си. Но преди 30 години ние все още мислехме, че животът на жената ще се улесни. Не се улесни. Същото е –деца , тежка работа. Написах тази книга, когато синът ми беше съвсем малък, но тогава имах възможност да се възползвам от помощ. Смятам, че винаги е трудно да се отглеждат деца. Искаш да им дадеш всичко и то на време. Мисля, че двете най-важни неща в света са любовта, която чувстваш към съпруга си и децата и любовта към работата. Това са двете водещи начала, които трябва да се уравновесят.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама