Инес Субашка: Красивите жени тренират с тежести!


Инес Субашка: Красивите жени тренират с тежести!

От известно време сме фенове на Инес Субашка и следим с интерес сайта й, в който тя не само показва различни тренировки и здравословни рецепти, но ни вдъхновява да променим и подобрим живота си. Инес от години се занимава активно със спорт - била е професионален състезател по баскетбол, тренирала е плуване, а сега Кросфит. Тя не се страхува да вдига тежести, да похапва месо, да следва целите и мечтите си - една истински силна жена, която е пример за подражание.

Много ни харесва каква според нея е красивата жена, затова ще го споделим с вас: "Хубавите жени са силни! Те имат мускули… оформени тела - плод на труда и отдадеността им във фитнеса! Те са готови да се справят с всяко едно препятствие, пред което ги изправи живота! Те са наясно, че кльощавите модели от кориците са просто подъл маркетингов трик с цел да се продават непотребни продукти, създадени от хора жадни за пари и слава. Красивите жени са уверени и не са измъчвани от вътрешната си несигурност, която е превзела живота им. Красивите жени не се страхуват да се погледнат в огледалото, да се усмихнат и да са горди с образа, който виждат! Красивите жени тренират с тежести!"

***

Опиши се с три думи

Нещотърсач, биофил, "странна".

Кафе или чай и по-колко?

И двете. Обожавам мириса и вкуса на кафето. В моето съзнание те вдъхват живот на всеки спомен за свежа утрин и прекрасни мигове споделени с хора, които обичам.

Обичам различните чайове - обичам да си правя експерименти, като смесвам различни билки.

По колко? Количеството на чая се увеличава обратнопропорционално на количеството на кафето - т.е. всеки път, когато реша, че ще отказвам кафето, го замествам с чай и обратното.

Не излизам от вкъщи без….

Ако става въпрос за някаква материална вещ - няма такава, към която да съм привързана. Мога да изляза без нищо - само със себе си. Дори и от телефон нямам нужда.

Въпреки това, не излизам от вкъщи без тефтер, химикалка и някоя от книгите, които чета. Обичам да си запечатвам мигове и да им придавам вечност, като отразявам света върху белия лист. А навън винаги се случват толкова интересни неща - животът се случва в цялата му пълнота и би било голям пропуск, ако забравя тефтера химикалката си.

Каква искаше да станеш като малка?

Зъболекарка. Не мисля, че имах страст към зъбите, а по-скоро ми допадаха всички инструменти и възможността да забърквам различни субстанции. Мисля, че от малка ме влекат експериментите.

Ти си треньор, имаш и собствен сайт за спорт (inspiredfitstrong.com/bg) и здравословно хранене. Как се роди любовта ти към спорта и как те промени?

Любовта ми към спорта винаги е била част от мен. Мисля, че съвременният начин на живот не успя да заглуши инстинктите ми и вродената потребност на човешкото тяло да се движи.

Как ме промени? Промяната е равнозначна на еволюция. Преминах от самовглъбената, самонадеяна спортна звезда през лутащия се фитнес маниак, до днес, когато спортът не е самоцел. Днес вече не тренирам, за да хабя енергия, за да мога да си "позволя" да ям по-големи количества и за да изглеждам по-добре. Днес не ограничавам физическата си активност до строго определена, фиксирана тренировка в залата.

Днес смятам, че визията е съпътстващ атрибут на функцията. Днес смятам, че когато целта е да бъдеш здрав и да използваш потенциала, който крие човешкото тяло, повърхностните цели са просто нещо естествено, което е следствие, а не първопричина.

Еволюцията ми от първите стъпки в спорта до днес ме промени като личност, а паралелно с това преобърна и живота ми на 360 градуса. Всяка допусната грешка, всяко разочарование беше урок, стъпало към по-горна степен на осъзнатост. Мисля, че мога да напиша цяла книга по въпроса, така че ще спра до тук и ще кажа, че най-ценните ресурси, които имаме, са здраве и време и трябва да се грижим най-много за тях и да ги използваме умно, а не да ги хабим напразно.

Как протича един твой ден?

От известно време се опитвам да не живея по график. Разбира се, това до известна степен е невъзможно и голяма част от дните ми имат известна предвидимост, но във всеки ден си оставям време, което чака непознатото и несигурното да стане част oт живота ми и да ме покани за ново приключение.

Винаги ставам рано - между 5:00 - 5:30 сутринта. Приготвям си закуска, която винаги изяждам далече от компютъра и други технологии. После пиша сутрешния си пост във Facebook страницата си, пиша сутрешните тренировки, ако имам време, прочитам няколко страници от някоя хубава книга или пък статия.

Към 06:30 се качвам на колелото и отивам в залата. Тренирам с мотивираните, вдъхновяващи хора, които са част от живота ми. Когато свърша с тренировките, отделям половината част от деня да чета, да пиша и да свърша други задачи, които денят ми е поставил. В късния следобед се завръщам в залата, където до към 21:00ч. отново тренирам с целеустремени, трудолюбиви хора.

Качвам се на колелото и се прибирам. Пиша вечерния пост в групата, където акцентирам върху прогреса на всеки човек, с който съм тренирала през деня. Вечерям и после лягам, чета нещо и заспивам.

Измежду всичко това, винаги имам 1 час от деня, който оставям на случайността и който отделям за срещи с нови хора, за различни приключения или пък просто за разходка в собственото си присъствие.

Това са делниците ми. Събота и неделя прекарвам дните си с моя приятел - Ивайло, с кoгото пътуваме без посока, но с цел да откриваме себе си и повече за света.

Много млади момичета спазват строги диети, за да бъдат слаби като моделите и звездите. Често тази мания води до здравословни проблеми и хранителни разстройства. Как могат да се спасят?

Първото и най-важно условие е да минат на информационна диета - следвам я от близо 5 години - действа безотказно. Това означава да спрат да четат списания' да гледат телевизия и новини, в които действителността се изкривява и се предава само една част от нея, като ни се насаждат погрешни представи и убеждения. Такива, в които нашата персона и нашият живот не успяват да се впишат. Тази пропаст между налаганата, илюзорна действителност и нашия отчаян опит да се впишем в нея, често ни поглъща и ни оставя безпомощни, на ръба на собственото ни съществуване.

Разберете, че нищо, което се популяризира в медиите, в действителност не изглежда точно така. Откъснете се от виртуалния свят и се пренесете в реалния - в собствения си живот. Отделяйте време за смислени занимания, които хранят душата ви и ви карат да се чувствате удовлетворени и само - осъществени.

Поставете здравето си на първо място и се вслушвайте в това, което тялото ви казва - то знае от какво се нуждаете и със сигурност това не е глад или преяждане.

Как една жена може да изглежда като теб – слаба, симетрична, но и да има изящно оформени мускули и най-вече да е здрава?

Отговорът се крие във въпроса - като избере здравето, като основна цел. Когато си зададем правилния въпрос и поставим правилната цел, стъпките към реализирането ѝ сами се разкриват. Когато здравето е основната цел - достатъчното физическа активност, качествената храна, грижата за ума и духа са просто нормалния избор.

Осъзнайте, че ние не сме само тяло, а сме тяло, дух и ум. Трябва да се грижим и за трите. Трябва да избираме най-доброто за себе си във всеки един момент - тогава съумяваме да се откопчим от зависимостите, защото чувствайки се добре, нямаме нужда да давим емоциите си и да залъгваме гладуващата си душа, с още храна, с още комерсиалност и т.н.

Много жени се страхуват да тренират като мъжете, да вдигат тежести. Ти на какво мнение си?

На първо място, мисля, че ние преди всичко сме хора. Като такива, жените не са по-специалната част от човечеството, а останалата част от него -  т.е. човешкото тяло има сходни нужди и сходни функции. Разбира се има разлики, но като цяло начинът, по който тялото е предназначено да се движи е един - т.е. базовите, многоставни упражнения не са запазени само за мъже, а са необходимост за всяко човешко тяло. Различията между мъже и жени идват в използваните тежести. Не е нужно една жена да вдига килограмите, които вдига един мъж.

Нужно ли е жената да може да прави тяга? Да - ако иска да вдига детето, торбите и кашоните без да я боли кръстът. Нужно ли е една жена да се набира? Да - ако иска да няма болки в гърба и кръста и да не седи прегърбена. Нужно ли е една жена да може да прави лицеви опори? Да - ако иска коремните ѝ мускули да са здрави и да предпазва гръбнака си.

Тук ще добавя, че не смятам, че единствено и само тренировките в залата трябва да са физическата активност, която човек избира. Смятам, че тренировките в залата са нещо, като училище, като школа, която ти припомня как да движиш правилно тялото си. Научиш ли се, вече можеш да покоряваш планини, върхове, да плуваш, да тичаш, да скачаш - да се движиш така, както ти харесва.

Кои са най-големите грешки на жените във фитнес залата?

Първата грешка е, че влизат с погрешна цел - повърхностната цел визия и игнорират здравето.

Втората е, че влизат във фитнес залата без да имат дори бегла представа как функционира тялото им и от какво се нуждае и от там следват всички грешки и в типа на тренировката и упражненията.

Третата грешка е, че робуват на митове и никога не прилагат критична мисъл към чутото и прочетеното и използват тялото си, като опитно зайче.

Грешките са доста, но тези стигат.

А в храненето?

Тук грешките се дублират. Имат погрешна цел - следва погрешен избор на режим. Нямат представа от какво се нуждае тялото им, затова не му го дават. Не подхождат индивидуално към себе си, тялото си и неговите нужди, а се опитват да го накарат да свиква с готови формули и режими, които не взимат предвид най-важното - фактора индивидуалност!

Три неща, които обожаваш да правиш?

Да чета, да пиша и да прекарвам време сред природата с хората, които обичам.

Какво харесваш най-много в себе си?

Това, че винаги отстоявам мнението си и че не ме интересува дали другите са съгласни, дали ме харесват или не. Това не означава, че не изслушвам другите - просто не ме е страх да застана сама срещу всички, придържайки се към убежденията си.

А ако можеше, какво би променила?

Аз мога и работя по въпроса да го променя. Бих рискувала много повече и бих опитвала още непознати, нови неща, от които се страхувам.

На какво не можеш да устоиш?

Не мога да устоя на това да си купя нова книга, когато съм в книжарницата, въпреки че вкъщи имам 10 непрочетени.

Мъжът до теб трябва ли да спортува активно като теб?

Не трябва… ако не тренира, сам ще започне.  Но аз мога да кажа, че мъжът до мен тренира и че това е едно от най-хубавите неща - да тренираме заедно и да се предизвикваме един друг.

Как се мотивираш да не спираш да спортуваш и да се храниш здравословно?

Наистина ли е необходима мотивация, за да искаш да се чувстваш добре? Когато виждам, че нещо ме кара да се чувствам прекрасно, трябва да има нещо доста сбъркано в мен, за да се откажа. И въпреки това, всичко опира до съзнателност - до това във всеки момент да правим съзнателен избор, който винаги да се базира на това да растем и да извисяваме себе си, а не действията ни да ни дърпат назад.

Какво те прави щастлива?

Моментите лишени от претенции за изключителност - четенето на книги, компанията на осъзнати хора, които виждат истинската красота в живота' разходките сред природата и просто способността да живея в сегашния момент, а не да ставам жертва на илюзорното минало или илюзорния копнеж по бъдеще, което още не е дошло.

Една жена трябва да…

Една жена трябва да има достойнство и да не прави компромис със себе си и принципите си, само за да се хареса на един или друг човек. Една жена трябва да бъде себе си и да стои далеч от това непрекъснато да се крие зад маската на "трябва да изглеждам така и да бъда такава“. Всички сме различни и най-голямата грешка е да се опитваш да принизиш личността си до някаква норма и да я побереш в някаква рамка.

Какъв е твоят свят, твоите правила?

Моят свят е прекрасен. В него единственото правило е това да подхождам към живота съзнателно. Това да се занимавам с нещата и да бъда заобиколена от хора, които ми дават пространството да бъда себе си и да развивам потенциала си. Всъщност, в моя свят правила няма, защото правилата са един вид ограничение. Аз не вярвам в ограниченията - аз вярвам в неограничения потенциал и неограничените способности и всеки ден ги предизвиквам да ми се разкрият.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама