Вредни храни за домашните ни любимци


Вредни храни за домашните ни любимци
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всеки, който обича животните и си има домашен любимец вкъщи, трябва да знае как да се грижи за него. Любимите занимания на повечето животинки са спането, игрите и храната, разбира се.

Някои от храните, които са полезни за вас и влияят изключително добре на организма ви, обаче, може да се окажат вредни за домашните ви любимци. Затова внимателно трябва да подбирате това, с което ги храните и да избягвате следните храни:

Стафиди и грозде

Те са вредни най-вече за котките и кучетата като предизвикват увреждане на бъбреците. След консумацията им може да се наблюдава повръщане, сънливост или силно уриниране.

Шоколад

Това е забранена храна, заедно с храните и напитките, съдържащи алкохол. Шоколадът може да превъзбуди вашия домашен любимец, както и да натовари сърцето му. Ако се прекали с тази сладка храна, това ще предизвика повръщане, сърцебиене, умора, както и висока температура.

Лук и чесън

Избягвайте тези храни за домашните си любимци, защото те са предпоставка за анемия. Рискът е по-висок при котките, но не е изключено да се появи и при кучетата. Наблюдава се повръщане, червеникава урина и отпадналост.

Сурово тесто

То е изключително вредно за вашите домашни любимци. При консумацията му се образуват газове, а ферментирането му в червата може да причини леки форми на натравяне. Така че избягвайте всякакъв вид сурова храна за домашните ви животни.

Млечни продукти

За някои животни млякото може да е деликатес, но при други води до чревни разстройства. Повечето млечни продукти ще разстроят стомасите на домашните ви любимци, макар че по малко сирене от време на време няма да им навреди. В този случай е препоръчително е да изберете сирена с по-ниско съдържание на мазнини.

Понякога храната, която давате на вашите домашни любимци може да не е вредна за тях, но начинът, по който сте я приготвили да им навреди, затова бъдете внимателни. Хранете любимото си животно само с храна, предназначена специално за него, тъй като тя съдържа всички необходими хранителни вещества за правилния му растеж и развитие.

Ако се притеснявате или съмнявате дали храните правилно вашия домашен любимец, се обърнете към ветеринарния лекар. Той ще ви консултира за най-подходящата диета и ще ви информира за забранените храни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама