Няма пчели, няма живот!


Няма пчели, няма живот!

А знаеш ли, че те изчезват? Всяка година в България над 6 хиляди пчелни семейства загиват заради определени химикали, които се използват за пръскане на селскостопански насаждения. Вълните на големите радио антени и мобилните телефони ги дезориентират - много от тях не могат да се приберат в кошерите си.

Близо 90% от всички растения имат нужда от опрашване, а пчелите имат жизненоважна роля в този процес. В страни като САЩ, където е разрешено отглеждането на генно-модифицирани растения, пчелите изчезват безследно в цели райони. В Китай проблемът е толкова сериозен, че в някои провинции опрашването на растенията се извършва от самите хора.

Няма да видиш пчели в индустриални зони с тежки замърсявания на въздуха, почвата и водата. Те са толкова отдадени на производството на меда, че ако в събрания цветен прашец има тежки метали, при преработката задържат в себе си отровата и медът остава чист… но загиват. Милиони пчели всяка година изчезват.

А всеки от нас може да помогне пчелите да продължат да съществуват. Приятелят на пчелите сади цъфтящо дърво и отглежда диви цветя на терасата си; не използва препарати за растителна защита, когато се грижи за градината си; предпочита среща с приятелите, без да стимулира новите мобилни и интернет технологии; помага на пчеларите и купува мед директно от тях.

И когато мажеш любимата си филия с мед... и всеки път вкусът на някой плод те изпълва със сладки сокове. Когато се криеш под дебела сянка на дърво или мушиш нос у някое цвете, спомни си, че пчелите ни даряват с всичко това, без да искат нищо в замяна... само да ти бъдат приятел.

И помни, че без пчелите, няма живот. No bees, no being. Аз искам да помогна, а ти? #iwanttobe

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама