Физическата активност е полезна за мозъка на децата


Физическата активност е полезна за мозъка на децата
Снимка: Thinkstock

Американски специалисти са установили в първото по рода си проучване, че физическата активност е полезна за мозъка на децата, пише в. "Дейли експрес". Авторите му от университета на Илинойс са открили, че физическите упражнения подобряват скоростта и връзките между мозъчните неврони. Съществуват редица доказателства, че децата с по-добра физическа активност се справят по-добре в училище.

Какво обаче допринася за по-добрата мозъчна дейност?

Този въпрос са си задали авторите на настоящото проучване. Направеното от тях изследване показва, че при по-активните физически деца се наблюдават по-плътни райони от "бяло вещество"в мозъка, отколкото при тези с недостатъчна физическа активност. Мозъчните райони с повече бяло вещество са важни за вниманието и запаметяването, и са от решаващо значение за свързването на различните части на мозъка, обясняват специалистите. Изследването е първото по рода си, което открива връзка между физическата активност и бялото вещество.

Предишни проучвания са били фокусирани върху специфични структури в мозъка, като например хипокампуса, които участват в запаметяването, и влиянието на физическата активност върху размера и обема им.

В настоящото изследване д-р Лора Чадок-Хейман и колегите й са установили, че физическите упражнения могат да допринесат и за други благоприятни мозъчни промени, като например да подобрят начина, по който се изпращат сигналите до различни части в мозъка.

Настоящото проучване обаче не дава отговор на въпроса дали повечето бяло вещество се изразява и в по-висок коефициент на интелигентност или по-добри академични постижения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама