Да си отглеждаш кафе в саксия


Да си отглеждаш кафе в саксия
Снимка: iStock/Guliver

Представяли ли сте си някога как живеете на някой тропически остров и всеки ден може да си правите фреш от истински цитруси, които късате само с едно протягане на ръката. А представяте ли си любимата на милиони по света напитка да расте в саксия на бюрото ви? Е, няма да може да направите сутрешното си кафе от него, но уханието от декоративното кафе действа почти толкова ободряващо, колкото и току-що излязло от машината еспресо.

Кафето в саксия изисква търпение, но пък домакини, навътре в градинарството, определят отглеждането му като лесно – "все едно гледаш фикус”.

Основният процес при кафето е присаждането и избора на правилна саксия и пръст. Важно е на растението да му е достатъчно просторно. Най-подходяща за кафето е богатата хумусна почва. Тори се веднъж седмично в периода на растежа със силно разредена течна тор.

Добре е, ако кафето е разположено на шарена сянка през лятото, а през останалото време до южните прозорци. През зимата и есента температурата да е от 18 до 22 градуса. Храстчето обикновено оформя короната си само, съкращават се само силните странично разположени леторасти, за да образува повече пъпки. Ако забележите, че листата покафеняват, значи влажността е ниска. Почвата трябва да е винаги влажна, но не и заблатена, иначе растението ще загине.

Най-важното условие за притежателя на кафето е търпението – то расте красиво, но бавно, цветът се показва едва на третата година. При стайно отглеждане цветовете се появяват и през зимата. Узряват за 6-8 месеца. Отначало плодчетата са със зелен цвят. Към края на февруари стават белезникави, а след това се зачервяват. Това е признак, че са узрели.

В саксия може да отглеждате няколко сорта кафе. Арабиката е от най-известните към днес древни сортове и най-важния вид кафе в света. По себестойност обаче превъзхожда други сортове кафета поради чувствителността и капризността на дръвчетата си. Робустата е непретенциозно растение, което добре понася високата температура и влажност на въздуха в тропиците. Либериката пък е третият по популярност сорт кафе, то произлиза от Западна Африка, но днес се отглежда в почти всички страни от африканския континент, в Шри Ланка, Филипините, Индонезия и др.

За родина на кафето се смята Етиопия, където и до днес се среща и като диворастящо растение. Но своята популярност кафето дължи не на родината си, а на Йемен - от там започва триумфалното му шествие и завладяване на света. Именно от там арабските търговци първи започват разпространението му.

Историята с откриването на напитката кафе се губи далеч назад във вековете. Една от легендите е за етиопския пастир Калид (или Калди), живял през 9 век. На него му направило впечатление, че козите му, след като са пасли листа и плодове от един храст, ставали доста игриви, дори и нощем. Като любопитен и любознателен човек, той самият опитал от плодовете на този храст и сам почувствал необикновен прилив на сили и добро настроение.

Съгласно друга легенда, първите усетили ободряващия ефект на кафето и възползвали се от това си откритие, били монасите от християнските манастири в Етиопия. Те приготвяли отвара от кафейните плодове, с която снемали умората и изтощението по време на продължителните религиозни церемонии. Те пък я наричали „Кава“ в чест на персийския владетел Кай Кавус, който съгласно преданието, възторжено се възнесъл на крилатата си колесница в небето - така въодушевено се чувствали и те, пиейки тази напитка.

Първоначално кафето е било известно в Европа като "арабското вино”, а холандците били първите, които го пренасят на Стария континент, култивират го и започват да го продават. Из аптеките в миналото то се продавало като лекарство.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама