Ценни уроци от мама


Ценни уроци от мама
Снимка: Thinkstock/Guliver

Майката е най-скъпото! Освен че ни е дала живот, тя ни е отгледала и ни е научила на много неща, които са ни направили човек.

Въпреки че майката постоянно ни дава мъдри съвети, в някои от тях сме се заслушвали, а други просто сме игнорирали, а не е трябвало. Всяка една дума, изречена от майката, е много важна, ценна и мъдра.

Преди време и тя е била като нас – млада, наивна, безгрижна, но се е научила много важни житейски уроци и единственото, което иска е да ни ги предаде.

Е, понякога и майката може да сгреши, все пак и тя е човек.

Ето и кои някои от най-важните неща, на които ни е научила нашата скъпа майка, неща, върху които трябва да помислим, ако все още не сме го направили:

Семейството е всичко

Няма по-ценно от семейството. То винаги ще е до вас, независимо през какво преминавате. Да, има верни приятели, има хора, които ще ви обичат, но един ден те просто могат да те напуснат. Семейството никога няма да го направи.

Затова стига сте отлагали, отидете на гости на баба и дядо, звънете на своите братя и сестри, за да ги питате как са, поддържайте връзка с братовчедите си и останалите членове от семейството. Не забравяйте да им кажете колко много ги обичате.

Прегърнете майка си и й кажете "Благодаря ти!” Тя го заслужава, защото точно тя е човекът, който ви е създал и отгледал, който винаги ще ви помага и ще бъде до вас и в най-трудните моменти.

Пази се от слънцето

Лято е! Най-хубавият и най-горещият сезон в годината. Знаем, че нямате търпение да се излежавате на плажа и да хванете хубав тен, но сещате ли се какво ви е казала мама.

Да се пазите от слънцето, защото може да ви навреди. Не искате след няколко години кожата ви да е сбръчкана все едно сте на 60, нали? Е, тогава избягвайте да се показвате на слънце в най-големите жеги и задължително използвайте лосион против слънце с висок фактор.

Грижи се за тялото си

Ако майка ви все още изглежда чудесно за годините си, то е защото се е поддържала, когато е била млада като вас. Ако не сега, кога ще е времето да спортувате, да се грижите за фигурата си и да се стараете винаги да изглеждате добре.

Не спирайте да се движите, независимо дали спортувате нещо или просто се разхождате в парка. Бъдете активни, за да се чувствате и изглеждате добре сега и след време.

Не се опитвай да промениш хората

Майките имат много повече опит от нас и са се сблъсквали с какви ли не ситуации. Те са минали през най-трудното, видели са и хубавите, и лошите неща от живота.

Ето защо, един много ценен съвет от тях е каквото и да става, не можем да променим хората. Не можем да ги накараме да бъдат по-добри или по-разумни. Единственото, което можем да направим, е да променим подхода си към тях. Важното е да запазим връзката си с даден човек, а не да се опитваме да го променим.

Когато ти се плаче, поплачи си

Понякога може да се чувствате тъжна или пък да изпаднете в депресия. Майката винаги е до вас и преживява заедно с вас стреса от новото училище, новата работа, раздялата с приятеля.

Нейният съвет е да не криете нищо вътре в себе си. Понякога в живота има и трудни моменти, когато ни се иска просто да заплачем. Е, нека да го направим. Няма нищо лошо в това, а напротив, така ще ни олекне. Трябва да се освободим от цялото това напрежение и стрес и просто да продължим напред.

Сънят е много важен

Точно така, не подценявайте съня! За да се чувстваме добре, а и да изглеждаме по-красиви и свежи, е нужно да имаме пълноценен сън.

Нормалният здрав сън (около 7-8 часа) действа тонизиращо върху целия организъм, а непълноценната почивка води до повишена напрегнатост, намаляване на работоспособността, дори главоболие. Ето защо мама ви съветва да се наспивате добре.

Не е хубаво да се излежавате до обяд, но също така никак не е полезно да си лягате много късно и да не успеете да се наспите.

Ако не можете да заспите, послушайте музика, почетете някоя книжка или се занимавайте с други приятни за вас неща, които ще ви отпуснат и ще може да спите спокойно.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама