Защо жените ставаме по-агресивни през зимата


Защо жените ставаме по-агресивни през зимата
Снимка: iStock/Guliver

Късият ден през зимата прави жените по-избухливи, тъй като у тях се повишава изработването на хормона мелатонин. До този извод са стигнали учени, след като изучили поведението на женски сибирски хамстери.

Изследователи от университета на Индиана са доказали връзката между късия ден през зимата и повишената агресия на женските хамстери. Експериментът бил провеждан със сибирски хамстери Phodopus sungorus, които имат аналогични на човешките надбъбречни жлези. Изследването е публикувано в сп. Proceedings of the Royal Society.

Психолозите твърдят, че намаляването на продължителността на светлата част на денонощието води до развитие на депресия. Жителите на страните, в които количеството слънчеви дни превишава 240, са по-жизнерадостни и доста по-малко са подложени на депресии, отколкото жителите на северните страни. Но мъжете и жените преживяват зимата различно, различен при тях е и механизмът за формиране на агресия.

За да изследват механизма на агресия, учените поставили 130 женски хамстера в условия на дълъг ден за една седмица, след което 45 от тях били преместени в условия на къс ден за 10 седмици. След това изкуствено били създавани ситуации, при които едните женски били поставяни на територията на другите, което предизвиквало агресия и бой.

Изследователите изчислили времето до нападенията, тяхното количество и продължителност. Женските особи, които живели в условията на къс ден, станали по-агресивни, заедно с това в организма им се увеличило изработването на мелатонин и DHEA. Особите, които се намирали в условията на дълъг ден, не изпитвали подобни изменения.

Резултатите от изследването показват, че мелатонинът се явява основен регулатор на агресията при особите от женски пол. За първи път е изяснено, че той влияе непосредствено върху работата на надбъбречните жлези при самките, което провокира сезонна агресия и се отличава кардинално от механизмите на работа в организма на самците.

Досега се смяташе, че основен регулатор на агресивното поведение е хормонът тестостерон.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама