Защо черно-бели книжки за бебета и малки деца?


Защо черно-бели книжки за бебета и малки деца?

"Светът на Лара и Феликс" е поредица от бебешко-детски черно-бели книжки, целяща да покаже по-различен метод за опознаване на света на бебетата и малките деца.

Черно-белите илюстрации са иновативен, но в същото време и най-добрият начин за насърчаване на зрителната активност на бебетата и малките деца. Те помагат за развиването на концентрацията, без излишно да натоварват очите и мозъкa. Използването на допълнителните цветове позволява на детето постепенно да се запознае с цветността на околния свят.

Защо черно-белите илюстрации са важни при растежа на бебетата и малките деца? Ето какво казва науката:

Зрението при новородените не е така добре развито, както останалите сетива. Това се дължи на факта, че ретината все още не различава определени цветове и нюанси, поради тази причина новородените могат да отчетат само контрастите в цветовете, и особено контраста между черно и бяло. Разбира се, в рамките на няколко месеца - до около 2-годишна възраст ретината се адаптира към обстоятелствата и започва да изпълнява пълноценно своите функция.

Много е важен правилният подход към визуалната стимулация на детето още в първите дни, тъй като предстои един период, свързан с бурно изграждане на нервни връзки в целия организъм. При развитието си бебето получава информация за света чрез петте си сетива - колкото повече информация получава, толкова повече връзки се създават между нервните клетки, което благоприятства цялостното развитие на мозъка.

Днешните изследвания също показват явното предпочитание на новородените към контрастните цветове - най-вече черно, бяло и червено, като все повече изследвания доказват положителното влияние на черно-белите стимули върху мозъчното развитие на бебето, вниманието и въображението му. Черно-белите картинки са изключително подходящи за бебета до 6-12 месеца, но могат да бъдат интересни и полезни и за по-големи деца - до около 2-2,5 години, където основното им влияние е върху развиването на въображението при малките деца.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама