Теди Духовникова и Калин Врачански срещу домашното насилие


Теди Духовникова и Калин Врачански срещу домашното насилие

Кампанията "Говори открито срещу домашното насилие” привлече едни от най-обичаните български звезди, които заедно отправят призив към цялото общество: "Сложи си обица на ухото! Нека заедно спрем домашното насилие!” Инициативата набира средства чрез продажбата на обици от благотворителната серия на AVON, като 100% от приходите се заделят във фонд, с който компанията подпомага кризисни центрове към основния си партньор – „Алианс за защита срещу домашното насилие”. Всеки може да се включи в набирането на средства, като се свърже с Представител на AVON и поръча продукт от синята серия.

Защо прие поканата да станеш посланик на кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“ на AVON?

Теодора Духовникова: Защото напоследък ставам все по-тревожна на всякакви социални теми. Плаши ме липсата на емпатия у нас, плаши ме липсата на общество. Вярвам, че в общество, което състрадава, което умее да се обединява около каузи, се живее по-леко. По-спокойно.

Калин Врачански: Смятам, че всеки човек би го направил и се радвам, че някой се е обърнал към мен да стана част от тази кампания. Явно има прекалено много хора, които страдат от домашното насилие. Хубаво е да се даде гласност, че има как да се решат тези проблеми, когато се говори за тях.

Кой е най-важният урок, който искате да предадете на хората чрез кампанията?

ТД: Да започнеш да говориш за проблема е първата малка и важна крачица към това да пожелаеш да го промениш! Когато чуваш страховете си изговорени и от други, започва по-малко да те е страх! И не е срамно да си слаб! Да имаш проблем! Срамно е да не искаш да го промениш! Не сме сами в ужаса! Заедно сме!

КВ: Ако таиш проблема в себе си, той не се решава. Ако не се изправиш срещу него, ако не потърсиш помощ, ако не започнеш да говориш за него, няма как да промениш ситуацията. Хубаво е, че има и организации, които са готови да подадат ръка, когато жертвата няма сили сама да се справи с това.

Имал ли си близък човек, който е ставал жертва на домашно насилие. Какво би направил, ако станеш свидетел на подобен терор?

ТД: За съжаление често жертвите са по-уязвими хора – децата и жените в по-малките градове, както и по-консервативни жени. В България битува изразът „Каквото става вкъщи, си остава вкъщи” – не се говори за него поради срам или страх от хорското мнение. Повечето ми приятелки са се научили да се борят за щастието си, но имам познати, за които това е реален проблем. Едната от тях се престраши да потърси помощ и сега е щастлива с нов мъж до себе си.

КВ: Не, нямал съм за щастие. Но са ми разказвали за хора, които са имали проблеми. Може би ако стана свидетел, няма да стоя отстрани и да гледам, ще се намеся. Радвам се, че има организации като Алианса, които осигуряват превенция и закрила на жертвите. Кампанията на AVON тази година набира средства за един от кризисните им центрове, този в Димитровград, който ще е сред тези с най-голям капацитет в България.

Кои са последните проекти, над които работиш?

ТД: Предстои ми силна, ангажирана и вълнуваща година. Ще открием 110-годишнината от създаването на Народния Театър с пиесата „Солунските атентатори” на Г. Данаилов с режисьор Стоян Радев. В тази постановка ще имате възможността да видите тежката артилерия на Народния - Мария Каварджикова, Руси Чанев, Юлиян Вергов, Владо Карамазов, Ани Пападопулу, Леонид Йовчев и много други. Участвам също в „Към Пропаст” на Бина Харалампиева, където ще изиграя Сара. Скоро трябва да излезе и новият филм на Митко Димитров – „Събирач на трупове”, където играя с Мишо Билалов, Стоян Радев, Стефан Щерев и Лидия Инджова.

КВ: В момента репетирам за премиерата на музикално-театрален спектакъл „Моцарт и Салиери“, която ще бъде на 15.08 по време на музикалния фестивал “Моцартови празници Правец”. Това е копродукция с държавна опера – Русе, режисирана от Бина Харалампиева. Играем заедно с Асен Блатечки, част от русенската опера, оперни артисти, а Иван Ангелов е диригент на спектакъла. Спектакълът ще се играе по случай 10-годишнината от „Моцартовите празници“, които се честват сега.

Ако познавате жертва на домашно насилие, посъветвайте я да потърси помощ. На официалния сайт на Алианса - alliancedv.org, могат да бъдат открити координатите на центрове, работещи за защита и превенция срещу домашното насилие.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама