Разлики между изворна и трапезна вода


Разлики между изворна и трапезна вода
Снимка: iStock/Guliver

Ако нашите прадеди са прекарвали часове наред в лов или работа на полето, за да набавят храната си, то днес изборът на продукти е все по-сложен. В многообразието от стоки на пазара, е необходимо да четем внимателно етикетите, за да сме сигурни за състава и произхода на предлаганите храни и напитки. Малцина са тези, които обръщат внимание на опаковката на бутилираната вода. Повечето от нас се крият зад оправданието: "Всички води са еднакви“. Но как да разберем за каква вода всъщност плащаме и коя с какви качества се отличава?

Важно е да знаем, че не всяка вода с розов етикет е изворна. Напротив, много от тях всъщност са трапезни. Всички бутилирани води задължително трябва да бъдат с етикети, на които присъства информация относно името, произхода и източника на водата. В допълнение, те трябва да указват нейния минерален състав, ниво на pH, както и съдържанието на натрий и флуор, което е важно най-вече при избора на вода за децата.

Изворните води се добиват от естествен източник и не се обработват при бутилиране. Те са природно чисти, като подпис за марката е съответният георграфски произход.

Трапезните води, за разлика от изворните, преминават през допълнителна обработка, добиват се от открити водоизточници или от вода от градската водопроводна мрежа, като след това се преработват и дезинфекцират, за да станат годни за пиене.

Обикновено трапезните води се обработват чрез обратна осмоза или озониране.

И в двата случая обаче водата преминава през съществен процес на обработка, докато изворната вода се бутилира директно от извора и достига до нас, недокосната от човешка ръка.

Ето защо когато избирате вода, отделете поне минута, за да прочетете етикета на бутилката, и да се уверите, че купувате най-подходящия продукт за вас и вашите близки. Заслужава си – 75% от човешкото тяло е вода. Ние сме това, което консумираме. Затова е важно всеки ден да даваме на организма си само най-доброто. В замяна, той ще ви се отплати със здраве, красота и дълголетие.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама