Народни хора и носии в Борисовата градина


Народни хора и носии в Борисовата градина

Хора от всякакви възрасти, пременени в народни носии, ще събере тази събота, 18 април, на езерото с лилиите в Борисовата градина Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите -7 (А.Р.И.З.-7). Срещата е част от кампанията "Традиция в града“ и ще отбележи една година от старта й. Началният час на събора, където освен своеобразното ревю на носии, всеки ще може да се хване на хорото и да се освежи с чаша вино, е в 14:00 часа.

Идеята на организаторите е сбирките да се провеждат всеки уикенд в различни кътчета на България. Всяка събота и неделя хора от цялата страна и чужбина ще излизат от домовете си, пременени в национални носии, за да популяризират красотата на традициите и обичаите.

"Традиция в града“ е кампания, чиято цел е да покаже колко е хубаво да познаваме своето минало и да го пренесе в настоящето. Да преоткрием красотата на националните ни носии, които могат да звучат модерно и днес, и да им отдадем нужната чест и уважение. Целта на инициативата е да направи пълна етнографска карта на облеклата и традициите в различните региони.

От старта си преди година до днес кампанията "Традиция в града“ премина през много населени места у нас. Навсякъде, със съдействието на местни организации, читалища, музеи и жители на градовете и селата, шеф Иванов засне кадри и видео с автентични носии от региона. Над 6 000 са до момента фотосите, които са публикувани в повече от 100 албума във Facebook страницата на "Традиция в града“, и всички те показват обичаите и традиции от различни етнографски области.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама