Две котета намериха осиновителите си на първата “котешка среща” в София


Две котета намериха осиновителите си на първата “котешка среща” в София

Багира и Ронин са първите котета, които намериха осиновителите си на “котешката среща”, която се организира вчера от информационната кампания за отговорно отношение ОКотки и Четири лапи с домакинството на Без Бар в София (познат като “котешкото кафе” на Силвия Стойчева, защото разполага със стационар за животни). Ая, Рис и Челси все още търсят своите семейства. Багира и Ронин получават безплатни първи ваксинации и обезпаразитявания, по специалната програма на ОКотки.

През 2015 година общо 400 новоосиновени животни ще получат първа ваксинация и обезпаразитяване, за да се подпомогнат стопаните им на старта на съвместното им съжителство и да бъде зададен правилният модел за отговорна грижа към котката. Кампанията на ОКотки ще се осъществява в партньорство с неправителствените организации Четири лапи и Animal Rescue Sofia с възможност за подкрепа и на общински проекти при представяне на програма. Съвместно с неправителствените организации ще бъдат осигурявани и консултации и информационни материали на всички потенциални осиновители.

В кампанията с експертна помощ ще се включат и десетки ветеринарни лекари от клиники в цялата страна. Хората ще могат да задат въпросите си и на фейсбук страницата на кампанията https://www.facebook.com/OKotki, както и да получават регуларно полезна информация в блога okotki.com. Зад кампанията за отговорно отношение към котките вече застанаха и популярни българи. Сред тях са Ваня Щерева, Калин Вельов, Лора Караджова, Мария Бонева, Силвия Стойчева, Снежана Макавеева и др.

През 2015 година партньорите търсят заедно решения на въпроса с увеличаващата се популация на бездомните котки у нас. Изследване на ОКотки, проведено в края на 2014 година, в най-големите български общини показа, че броят на безстопанствените котки се увеличава. Тази тенденция потвърждават София, Пловдив, Бургас, Добрич, Бургас и Сливен.

Проблемът има пряко отношение и върху здравето на домашните котки и хората. Затова информационната кампания ОКотки ще работи активно за предоставяне на полезна информация за превенция с фокус върху профилактичните прегледи, редовната ваксинация, обезпаразитяването и контрола върху раждаемостта на домашните котки.

Според ветеринарните лекари една от най-големите заблуди на собствениците на котки е, че след като животното живее в апартамент и не излиза навън, не може да бъде заразено. Това се оказва напълно невярно, защото вируси, бактерии и паразити могат да бъдат донесени от вън или да проникнат по разнообразни начини. Редовната ваксинация и обезпаразитяване може не само да спаси живота на животното от болести с летален изход, но да предпази и членовете на семейството, при което живее. Според специалистите има случаи, в които котката може да е приносител и да зарази хората с болести с неприятни за тях последствия, като например хламидии и бяс.  Затова превенцията освен за самото животно, играе роля и за здравето на цялото семейство.

Ограничаването на проблема с бездомните котки е пряко свързано и с отговорното и информирано отношение на хората при взимането на решение за отглеждане на котка у дома. Семействата трябва да са подготвени и сигурни, че могат да поемат такъв ангажимент за цял живот и да са наясно с проблема с контрола на раждаемостта при котките, което има пряко отражение върху увеличението на популацията на бездомните животни. Затова кампанията ОКотки ще предоставя и разпространява информационни материали, като вече е подготвена брошура за потенциални осиновители и желаещи да вземат котка у дома.

За Информационна кампания ОКотки

Проектът ОКотки стартира през 2013 година като информационна кампания за ваксинацията на котки в България. През последните две години обаче се установи, че този въпрос трябва да бъде разглеждан като част от цялостното отговорно отношение към тези животни у нас.

Затова от 2015 година кампанията ОКотки ще работи активно за повишаване на информираността на обществото относно необходимостта от контрол на популацията, обезпаразитяване и ваксинация на котките. Комплексната отговорна грижа може да допринесе от една страна за ограничаване на популацията на бездомни котки, и от друга е крайно необходима за гарантиране на здравето на хората и домашните котки.

Като част от решаването на проблема ОКотки ще си партнира с неправителствени организации, за да подкрепи отговорния избор за осиновяване на бездомни котки, като предостави на хората предварителна информация за необходимата задължителна грижа, която те трябва да поемат за домашния любимец. Така в рамките на 2015 година заедно с Четири лапи и Animal Rescue Sofia ОКотки ще предостави 400 безплатни първи ваксинации и обезпаразитявания за котки, които ще бъдат осиновени чрез различни програми на неправителствените организации.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама