7 начина да успокоите детето си, ако сънува кошмари


7 начина да успокоите детето си, ако сънува кошмари
Снимка: iStock/Guliver

Прекарали сте месеци в опити да откажете детето от нощните хранения и най-накрая сте успели. Изглежда, че вече можете да се насладите на блажен и непробуден сън. Но около 3-годишна възраст грижливо изградената нощна рутина може да се наруши внезапно от кошмари или страх от тъмното.

В тази възраст детското въображение е богато и изпълнено с ярки образи. Това е хубаво, когато става дума за игри и влизане в различни роли, но може да се превърне в истински ужас, ако нощните страхове станат редовни.

За децата в предучилищна възраст е трудно да разграничат въображението от реалността. Оттам идват и страховете от чудовището под леглото или страшния човек в гардероба.

В началното училище кошмарите вече могат да са базирани на реални неща като бури, наранявания, пожар или крадци.

Справянето с нощните страхове не е лесна задача, но е необходимост. Ето седем начина да успокоите детето си и да му осигурите спокоен сън:

1. Оставете светлината

Може би вече оставяте светната лампата в коридора, но вместо това опитайте друго – позволете на детето си да си избере специална, собствена нощна лампа, която да си включва преди лягане. Избирането и притежанието на собствена лампа може да го накара да се почувства пораснало и по-уверено, а оттам и страховете да намалеят.

2. Разговаряйте

Накарайте детето си да разкаже какво го тревожи през нощта и му обяснете, че е в безопасност. Не омаловажавайте страховете му, защото в неговата глава те са съвсем реални. Покажете му разбиране и съчувствие.

3. Четете

Потърсете в книжарницата или библиотеката истории на деца, които са преодолели кошмарите си. Четете ги заедно с детето си. По този начин то ще разбере, че страховете могат да се превъзмогнат.

4. Намерете помощник

Много деца имат любим предмет за гушкане – плюшена играчка, одеяло или нещо друго меко, което ги успокоява и им помага да изкарат по-леко нощта. Ако детето ви все още няма такъв, помогнете му да избере. Ако има, уверете го, че може да разчита на своя „приятел“ който ще го пази от кошмари.

5. Опишете го

Ако детето ви може да пише, нека напише на един лист от какво се страхува. Ако все още не може, нека опита да го нарисува. След това нека скъса листа и изхвърли парчетата. Това е символичен акт, който ще му помогне да се освободи от тревожните мисли. А след това може да ги замени с нещо, което го прави щастливо.

6. Кажете „намасте“

Дълбокото вдишване преди лягане е много отпускащо и за вас, и за детето. Отделяйте по 5 минути за йога преди лягане и я превърнете в част от ежедневната си рутина. Ако на детето ви му харесва, можете да го запишете на йога за деца.

7. Премахнете дразнителите

Изключете електронните устройства – таблети, телевизори, компютърни игри. Филмите и игрите с насилие преди лягане няма да му помогнат да се успокои. Същото се отнася за страшни книги и новини по телевизията, отнасящи се за бедствия, престъпления или тероризъм. Нека къщата бъде тиха поне час преди да стане време за лягане.

Какво да НЕ правите:

Какъвто и начин за справяне с кошмарите да изберете, има няколко неща, които в никакъв случай не трябва да правите – да засрамвате детето, да му се подигравате, да го заплашвате с наказание, ако се събуди през нощта. Вместо това го успокойте и го уверете, че ще стоите при него, докато заспи.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама