Отбелязваме 137 години от освобождението на България


 Отбелязваме 137 години от освобождението на България
Снимка: БГНЕС

Днес, 3 март, отбелязваме националния празник на България. Днес се навършват 137 години от Освобождението на страната ни от близо 500-годишно османско владичество.

На тази дата през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага край на Руско-турската война от 1877- 1878 г.

Санстефанският мир е подписан на 3 март (19 февруари стар стил). Тази дата не е избрана случайно. Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 година и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 година, за което руският император получава прозвището Освободител. Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите велики сили. Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. Нейното население наброява 4 800 000 души. Санстефанският мирен договор от една страна решава проблема с легитимността на българската държавност, а от друга е убедително доказателство за българското териториално присъствие на Балканския полуостров.

Прочетете тук защо трябва да се гордеем, че сме българи!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама