Здравословна рецепта: Кюфтенца от киноа


Здравословна рецепта: Кюфтенца от киноа
Снимка: iStock

Тази рецепта е идеална за всички хора, които се стремят да се хранят здравословно. Може би най-впечатляващото в киноата е нейното голямо общо съдържание на полезни вещества. Тя може да се употребява вместо всяка друга житна култура, като дори и в малко количество осигурява значително количество фитонутриенти. 

Вижте още: Ползи от консумацията на киноа

Необходими продукти за кюфтенцата от киноа:

1½ чаши (260 г) киноа

3 чаши (720 мл) вода

1 морков

1 тиквичка

1 глава лук

2 скилидки чесън, счукани

1/4 връзка магданоз

4 яйца, разбити

1/2 чаена лъжичка + 1/2 чаена лъжичка сол

1/2 чаена лъжичка черен пипер

2 супени лъжици + 3 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне:

Изплакнете киноата под хладка вода, докато водата стане прозрачна. Поставете изплакната киноа в средна тенджера. Добавете вода, 1/2 чаена лъжичка сол и оставете да заври на силен огън. Намалете котлона до минимум, покрийте и оставете да къкри за 15 минути, докато киноата стане пухкава. Свалете от огъня и оставете да престои, покрита, за 5 минути. Разронете с вилица. Оставете да изстине. Прехвърлете в голяма купа.

Лукът се нарязва на ситно, тиквичките и морковът се настъргват. Накълцайте пресен магданоз.

Загрейте зехтина в тиган на среден огън. Добавете наситнения лук и запържете за 3-4 минути. Добавете пресования чесън, настърганата тиквичка и моркова. Гответе на умерен огън, като разбърквате от време на време за 7-8 минути.

В купата със сварената киноа добавете задушените зеленчуци, яйцата, 1/2 ч. л. сол, черен пипер и наситнен магданоз. Разбъркайте, докато се смесят добре.

С ръце оформете кюфтенца от сместа.

В голям тиган със зехтина пържете кюфтета за 3-4 минути от всяка страна или до златисто кафяво. Прехвърлете върху хартиена кърпа, за да се попие излишната мазнина.

Вижте още: Киноа с коприва

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама