Мохито мъфини


Мохито мъфини

Лято, уморително горещи дни, особено, ако не сте в близост до море или река, но и топли и дълги нощи. Приятно е да си навън и с чаша студена напитка да усещаш почти неуловимия хладен бриз на вятъра. Някои отпиват лимонада, а други се наслаждават на Мохито. Много популярен, традиционен кубински коктейл - разхлаждащ и свеж. Приготвя се от листа мента, бял ром, лайм или лимон, кафява захар или сироп от захарна тръстика и газирана вода.

За феновете на този коктейл - свежи, екзотични кексчета с безгрижния аромат на Мохито.

Необходими продукти:

За тестото:

250 гр брашно

1 ч.л. бакпулвер

100 гр фина захар

100 гр меко масло

50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово

4 яйца

2 с.л. настъргана кора от лайм

2 с.л. лимонов сок или от лайм

За сиропа:

80 гр светла кафява захар

60 мл вода

5-6 капки есенция лайм (може и лимонова)

1 с.л. бял ром

75 мл лимонов сок или сок от лайм

1 с.л краве масло

За Мохито глазурата:

1 ч.ч. кафява пудра захар, пресята

2 с.л. лимонов сок или от лайм

1-2 с.л. бял ром или 1/2 ампула есенция ром

5-6 капки есенция лайм

2-3 капки ментово масло

Начин на приготвяне:

1Загрейте фурната на 180 С.  Разпределете хартиените капсули в тавичката за мъфини.

Разбийте маслото, олиото, захарта на пухкав, нежен крем. Добавете лимоновия сок и кората от лайм, разбийте отново.

Прибавете едно по едно яйцата с непрекъснато разбъркване, до поемането на всяко яйце.

Прибавете пресятото брашно с бакпулвера и разбъркайте на бавни обороти. С помощта на лъжицата за сладолед разпределете тестото в капсулите и загладете. Поставете да се пече.

Печете около 15-20 минути. Кексчетата трябва да са леко златисти. Не бива да се препичат прекалено .Проверете с клечка за зъби дали са изпечени. Не трябва да има полепнали трохи.

Извадете от фурната и оставете да се охладят във формата около 5 минути. С клечка за зъби направете дупчици.

През това време направете сиропа. Поставете в тенджерка всички съставки без рома, загрейте умерено и бъркайте докато се стопи захарта. Добавете рома, преди да полеете кексчетата.

С помощта на лъжичка сиропирайте всяко кексче с горещия сироп - сиропът не трябва да е врящ! На всяко кексче се пада около 2 лъжички. Оставете за около час на студено.

Пригответе глазурата. Разбийте захарта, рома или есенцията, лимоновия сок и останалите аромати - ментово масло и есенция лайм. Прибавяйте по-малко от сока, докато получите желаната гъстота. Поръсете върху кексчетата с помощта на чаена лъжичка. Настържете отгоре кора от лайм и украсете с клонче мента и резен лайм.

Приберете в хладилника за час или до поднасяне. Ако съхранявате повече от няколко часа, е добре да поставите в добре затваряща се кутия, за да запазят своята влажност, свежест и аромати.

Източник: vkusnosbety.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама