назад
напред

Рецепти

Медена салата със сьомга и скариди

  • Дата: 03.10.2012
следваща
Дата: 03.10.2012

Това е един прекрасен стартер, който достойно ще украси трапезата ви. Вкусът на салатата е страхотен за всеки любител на морската храна. Всъщност, тази салата съвсем спокойно може да послужи и за лек обяд или вечеря, придружена с чаша бяло вино.

Количествата на продуктите са за голямо плато за 8 човека, ако присъстващите на масата ви ще са по-малко, редуцирайте продуктите :)

Продукти за 8 порции:

около 400 гр. филе от сьомга,

около 400 гр. белени скариди,

около 300 гр. чери домати (или обикновени),

1 глава червен лук,

два-три вида зелени салати (аз избрах да комбинирам - спанак, червена салата, рукола),

1 с.л. зехтин

за дресинга:

около 120 мл. зехтин,

2 ч.л. горчица,

1 с.л. мед (да не е захаросан),

2 с.л. оцет балсамико,

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте в тиган 1 с.л. зехтин и поставете в тигана филето от сьомга. Гответе първо от едната страна около 5 минути и после от другата страна около 5 минути или докато рибата стане готова. Извадете я внимателно с шпатула от тигана и я поставете върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Оставете я да изстине и я нарежете на парчета.

В мазнината, в която сте приготвили сьомгата запържете за няколко минути скаридите. Извадете ги от тигана и ги оставете да изстинат.

Обелете червения лук и го нарежете на тънки колелца.

Можете да подберете и използвате любимите за вас салати. Аз използвах крехки листа спанак, рукола и от "червените" зелени салати.

Сложете салатения микс в плато, прибавете колелцата червен лук, чери доматите нарязани на половинки (или обикновени домати нарязани на полумесеци), парчетата сьомга и скаридите.

В малко бурканче смесете съставките за дресинга, затворете го с капачка и разклатете енергично, като шейкър за 1-2 минути.

Залейте салатата равномерно с дресинга, непосредствено преди сервиране, като предварително отново разклатите бурканчето за кратко.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com

Общо коментари / 0 Напиши коментар
Твоят коментар
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.