Запечена паста с патладжани


Запечена паста с патладжани

Представяме ви запечена паста ала сицилиана с патладжани и доматен сос - вкусно и съвсем подходящо за сезона. Най-добре това ястие се приготвя с пене или ригатони.

Необходими продукти за 5-6 порции:

около 500 гр паста пене или ригатони

6-7 домата (или количество достатъчно, за да получите около 800 мл доматен сок, след като настържете доматите на ренде)

2 патладжана средна големина

2-3 скилидки чесън

2-3 с.л. зехтин

олио за пържене на патладжаните

няколко стръка пресен босилек

300 - 400 гр моцарела

пармезан

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте патладжаните, нарежете ги на кубчета (с големина около 1х1 см.), посолете ги и ги оставете в цедка за около 30 минути, за да се отцеди горчивия сок. Изплакнете патладжаните, подсушете ги. Загрейте олио в тиган и запържете патладжаните, след което ги извадете с решетеста лъжица от тигана и ги оставете върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Настържете доматите на едро ренде, като отстранявате люспите.

Загрейте в тенджерка на котлона зехтина, пуснете в загрятата мазнина нарязания на едро чесън, сотирайте за съвсем кратко време и залейте с доматения сос. Подправете със сол, черен пипер на вкус и оставете на котлона да ври на умерен огън, докато леко се посгъсти, прибавете нарязаните на едро листа босилек и варете още 5-6 минути.

Докато доматения сос се вари, сварете пастата според указанията на опаковката. Тя не трябва да е сварена ал денте, затова внимавайте да не я преварите. След като е готова, отцедете я добре от водата и я върнете в тенджерата. Залейте с готовия доматен сос, прибавете патладжаните и половината моцарела, нарязана на кубчета и разбъркайте добре.

Изсипете пастата в тавичка. Нарежете останалата моцарела на тънки резенчета и ги разпределете върху пастата. Най-накрая, настържете пармезан и поръсете пастата отгоре.

Запечете в предварително загрята до 200 градуса фурна, за около 20-30 минути.

Сервирайте ястието топло.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама