Великденски козунак


Великденски козунак
Снимка: iStock/Guliver

Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.

Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на 17-ти век във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците "панетоне", а в Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смята се, че в България козунакът е "дошъл" в периода 1915-1920 година.

Днес ще ви представим една вкусна рецепта, с която да зарадвате близките си за Великден.

Необходими продукти:

2 кг брашно

600 г захар

600 мл прясно мляко

300 г масло

70 г мая

10 – 12 яйца

2 ванилии

филирани бадеми, орехи...

Начин на приготвяне:

Маята се слага в малко количество прясно мляко, заедно с малко захар и щипка сол, за да втаса. Поръсва се леко с брашно.

Яйцата и захарта се разбиват заедно, след което се прибавя прясното мляко. Брашното се смесва с ванилията. В брашното се прави кладенче, изсипват се втасалата мая и разбитите яйца, мляко и захар.

Маслото не се прибавя към брашното, а по време на размесването на тестото се мажат ръцете или се топят в разтопеното масло.

Тестото втасва 1 път, премесва се, след което се оформя в тавата – във форма по желание. С жълтък намазваме козунака и поръсваме с филирани бадеми или орехи.

Тавата за печене се поръсва само с брашно – не се маже с олио, за да не загори козунакът. Първоначално се пече на около 150 градуса само отдолу, докато порозовее, след което се пече от двете страни на 100 градуса. За да не загори, може да се покрие с алуминиево фолио.

Вкусен Великден!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама