Тортино с патладжани


Тортино с патладжани

Необходими продукти:

3 броя средно големи патладжани

около 3 големи домата

1 глава лук

2 скилидки чесън

4 яйца

2 щипки сушен риган

2 стръка пресен босилек

сол и черен пипер на вкус

зехтин (или олио)

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете патладжаните, нарежете ги на шайби или пък на надлъжни резени. Поръсете със сол. Сложете ги в голяма цедка (гевгир) и ги оставете за около 30 минути да се отцеди горчивия им сок.

В това време, измийте и нарежете доматите на кубчета, като отстраните семенната част. Обелете лука и го нарежете на ситно. Загрейте в тиган 2-3 с.л. зехтин (или олио) и сотирайте лука и доматите за около 10 минути. В края на готвенето добавете сол на вкус, 2 щипки риган и обелените и нарязани скилидки чесън и оставете на котлона още 1-2 минути.

В купа, разбийте леко с вилица яйцата, щипка сол и черен пипер на вкус. Прибавете при яйцата и листата босилек.

След като горчивият сок на патладжана се е отцедил, изплакнете патладжана и го подсушете. Гриловайте шайбите на грил тиган или скара (може вместо да гриловате, да го сотирате в сгорещено олио или зехтин, но ще е по-калорично от варианта с гриловането).

Намажете с олио дъното и стените на тавичка с диаметър около 20 см. Подредете слой от патладжаните, поръсете ги с част от доматената смес, върху нея подредете нов слой патладжани и отново доматена смес. Действайте по този начин до изчерпване на продуктите. Накрая, изсипете най оттгоре яйчената смес. Изчакайте 5-6 минути, докато яйцата проникнат между слоевете зеленчуци.

Печете ястието в предварително загрята до 180 градуса фурна около 20 минути или докато се стегне и запече до приятно златисто.

Сервирайте веднага.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама