За втора поредна година Посолството на Кралство Норвегия и Norwegian Seafood Council (en.seafood.no) организират Дни на норвежката морска кухня в България (11-15 май). Научете повече ТУК.
По този повод ще ви представим една вкусна рецепта с норвежка сьомга. Тази риба е отличен източник на протеин, както и на витамини D, A и B12, йод, антиоксиданти и важните морски омега-3 мастни киселини.
Протеините в норвежката сьомга съдържат всички необходими амино-киселини и затова са достатъчни за основен източник на протеин в хранителния режим.
Необходими продукти за сьомга териаки за 4 порции:
4 филета от сьомга без кожа и кости, приблизително по 150 г всяко
За маринатата:
100 мл марината териаки
100 мл соев сос
1 с.л сос от стриди
За гарнитурата:
2 домата
1 жълта чушка
1/2 краставица
1 с.л. нарязан кориандър или магданоз
2 с.л. зехтин
1 с.л. прясно изстискан лимонов сок
сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Смесете продуктите за маринатата. Поставете филетата в плосък съд и ги залейте с маринатата. Оставете да се мариноват за 2-3 часа. Извадете рибата, попийте излишната марината от филетата и ги запечете на скара от всяка страна по 1-2 минути. Рибата е готова, когато е леко розова по средата.
За гарнитурата нарежете всички зеленчуци на кубчета и овкусете с дресинга - зехтин, лимонов сок, кориандър, сол и черен пипер.