Средиземноморска оризова салата


Средиземноморска оризова салата

Засищаща салата за любителите на ориза.

Необходими продукти:

1/2 ч. ч. ориз

1 червена чушка

50 гр черни маслини

1/2 краставица

перата на 2 стръка пресен лук

200 гр листа пресен спанак

за дресинга:

сокът на 1/2 лимон

1/2 ч. л. едро смлян червен пипер

1/2 ч. л. риган

40 мл зехтин

1 скилидка чесън

черен пипер

сол

украсете с:

3 резена лимон

и 1 маслина

Начин на приготвяне:

Налейте 1 литър вода в тенджера и сложете на котлон да заври.

Прибавете 1 щипка сол, 20-30 мл олио, захлупете и оставете да заври. Когато водата кипне, сипете бланширания ориз и разбъркайте. Сложете капака. След 10 минути оризът ще е готов.

Изцедете сока на лимона в купа за дресинга. Там прибавете и ½ ч. л. едро смлян червен пипер, 1/2 ч. л. риган, 40 мл зехтин, черен пипер и сол. Добавете 1 скилидка чесън, нарязан на тънки филийки. Разбийте с тел до получаване на еднородна смес и оставете да престои 10 минути.

Нарежете червената чушка и краставицата на малки кубчета, а маслините и перата на 2 стръка пресен лук – на ситно.

Изплакнете готовия ориз със студена вода, за да отмиете нишестето и да го охладите. Оставете за кратко да се отцеди.

Половината от спанака използвайте за подложка при сервиране на готовата салата. Другата половина нарежете на ивички.

Сипете в купата с дресинга всички нарязани зеленчуци. Разбъркайте хубаво да се овкусят.

Сипете ориза при зеленчуците. Разбъркайте.

Сервирате салатата с резени лимон и черна маслина.

Източник: vremezagotvene.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама