Сладкиш "Наполеон" с горски плодове


Сладкиш "Наполеон" с горски плодове

Mille feuille (Мил фьой), или известен още като Наполеон, е френски десерт, чийто произход е неясен. Французинът Пиер Ла Варен за първи път описва десерта през 1651 г., а по-късно Мари Антон Карем го доразвива. В превод името му означава „Хиляда листа“, защото се състои от три пласта бутер тесто, редувани с крем патисери (сладкарски крем). Последният бутер пласт се поръсва с пудра захар, а по средата се гарнира със свежи горски плодове.

Необходими продукти:

250 г бутер тесто

за крема:

2 жълтъка

4 с.л. захар

2 с.л. брашно

1 ванилия

200 мл. прясно мляко

100 мл заквасена сметана

кората от един лимон

20 г меко масло

пудра захар за поръсване

горски плодове по избор

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Извадете едната половина от бутер тестото и го разтворете на работния плот. С помощта на линия и малък остър нож разчертайте равни по големина правоъгълници с размер 10:7 см.

Повдигнете ги внимателно и ги прехвърлете върху тава, покрита с хартия за печене. Надупчете ги с вилица и печете 15-20 минути, докато добият златист загар и бухнат. Ако е необходимо ги обърнете за кратко и от обратната страна. Извадете ги на решетка и ги оставете напълно да изстинат, след това с помощта на остър нож за хляб ги разрежете на две по дължина.

За да приготвите крема сложете прясното мляко леко да се стопли на котлона. В купа смесете двата жълтъка, захарта, брашното и ванилията. Разбъркайте с миксер. Налейте прясното мляко и бъркайте с миксер, докато сместа стане хомогенна. Излейте я обратно в тенджерката, в която сте стоплили млякото и на много слаб огън, с непрекъснато бъркане сварете крема. Охладете го напълно, след което го разбъркайте заедно със заквасената сметана и мекото масло. Накрая настържете и кората от един лимон. Кремът е готов. Ако разполагате с време го сложете в хладилник за един, два часа.

Сглобете десерта като редувате бутер кора с крем, отгоре подредете горски плодове, отново бутер кора, крем, горски плодове и завършете с бутер кора, поръсена с пудра захар. Кремът можете да нанесете с лъжица или като мен да използвате шприц.

Ако желаете претриете малко малини или боровинки през цедка и с получения сок полейте десерта.

За открояващи се слоеве поднесете веднага. Така ще усетите хрупкавостта на бутер тестото, нежния и свеж лимонов крем патисери и плодовете. След като престои корите леко омекват, но за сметка на това е по-лесно да се отхапва от десерта.

Източник: vkusnoteka.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама