Пълнена агнешка плешка


Пълнена агнешка плешка

Има ястия, които будят апетит дори само със своето споменаване. Към тези ястия се числи и пълнената агнешка плешка, едно от най-често приготвяните ястия с агнешко месо, характерно за Великден и Гергьовден. Пълнената агнешка плешка е специалитет, който обаче се приготвя лесно и изисква по-голямо внимание единствено при разрязването на плешката за получаване на “джоб”, в който да напълните плънката. 

Необходими продукти:

1 предна агнешка плешка

1 агнешки черен дроб

1 агнешки бял дроб

2/3 чаена чаша ориз

1 връзка пресен лук

1/2 връзка магданоз

1/2 връзка пресен джоджен / 1 супена лъжица сух джоджен

1/2 чаена лъжица черен пипер

1 супена лъжица червен пипер

4 супени лъжици олио

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за пълнена агнешка плешка е подготовката на плешката. За да можете да срежете плешката и да получите “джоб”, трябва предната плешка да е оставена с 2-3 ребра при разфасоването на агнето. С остър нож разцепете плешката под кожата в посока от ребрата към бута, правите го внимателно. Оформя се “джобът”, в който ще пълните плънката, който джоб разширявате с ръка.

Докато подготвяте плешката, слагате белия и черния дроб да се сварят за около 20 минути.

Сгорещявате олиото в дълбок тиган или тенджера, след което изсипвате измития ориз и ситно нарязания лук в него, разбърквате, докато оризът стане прозрачен.

Нарязвате черния и белия дроб на ситно и ги добавяте към ориза. Добавяте също ситно нарязания магданоз и ситно нарязания джоджен, както и три черпака от бульона, в който са врели дреболиите (черния и белия дроб), черния пипер и ½ чаена лъжица сол. Оставяте плънката да ври, докато оризът поеме напълно течността.

Последната стъпка от рецептата за пълнена агнешка плешка е същинското пълнене на плешката. Осолете плешката отвътре и отвън и напълнете получения “джоб” с плънката. Притискайте плънката плътно в получената кухина. Ако остане плънка, която не можете да съберете в плешката, добавете малко вода и я сварете отделно.

Зашивате пълнената агнешка плешка с голяма игла и дебел конец. Имайте предвид, че трябва да зашиете отвора плътно, тъй като при печене оризът се набъбва и ако не е добре зашита може да излезе.

Намазвате напълнената и зашита плешка с олио и червен пипер. Слагате плешката в голяма тава и добавяте ½ литър вода. Печете пълнената агнешка плешка в предварително загрята на 200 градуса фурна за 2 ½ - 3 часа като периодично заливате плешката с по няколко лъжици от соса в тавата, за да остане сочна и да не изгори.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама