Профитероли "Сестри на милосърдието"


Профитероли "Сестри на милосърдието"

Не е тайна, че френските сладкарници често са до църквите. Сигурно за удобство на свещениците – да държат под око майсторите на изкушения или просто да знаят какво ще похапнат за десерт. Тъй или иначе, светци, апостоли, монахини и епископи неизменно присъстват сред имената на сладкишите. Тези вкусни еклерчета с мока и шоколад са тук, за да ни напомнят, че трябва да съгрешим, преди да получим опрощение…

Време за приготвяне: час и половина

Необходими продукти за 6-8 порции:

За пареното тесто:

85 г масло, нарязано на парченца

220 мл вода

110 г брашно

щипка сол

3 яйца, разбити

За пълнежа:

400 мл сладкарска сметана

2 ч.л. разтворимо кафе

За соса:

100 г натурален шоколад, начупен на малки, еднакви парчета

1 с.л. светла меласа

50 мл сладкарска сметана

Начин на приготвяне: 

Загрейте фурната до 220° C и поставете на дъното º тавичка. Застелете друга, голяма и плитка тава с хартия.

Внимателно загрейте маслото и водата в средно голяма тенджера, като разбърквате непрекъснато. Щом течността заври, изключете котлона и изсипете брашното и солта. Разбъркайте бързо с дървена лъжица, докато сместа се изглади и се отдели от стените на съда. Оставете я да изстине за 5 минути, след което добавете малко от яйцата и отново разбъркайте до изглаждане на сместа. По същия начин добавете и останалите яйца. Тестото трябва да е гладко, лъскаво и достатъчно твърдо, за да запазва формата си.

Изсипете 16 пълни супени лъжици от сместа върху покритата с хартия тава, предвиждайки място за набухване, и поставете тавата в средата на фурната. Бързо изсипете 75 мл вода в долната тавичка и затворете фурната. Печете в продължение на 10-15 минути. Намалете температурата до 190° C и печете още 15-20 минути, докато еклерите станат златисти и хрупкави. Извадете ги от фурната, направете малък разрез отстрани и ги оставете да изстинат върху метална решетка.

За пълнежа разтворете кафето в малко топла вода, добавете го към сметаната и я разбийте до получаването на твърд крем. Сипете го в пош и напълнете еклерите. Направете сос, като разтопите шоколада, меласата и сметаната на водна баня, бъркайки до получаването на еднородна смес, а след това топнете всеки от еклерите в нея.

Рецептата е включена в книгата "Малка книжка за шоколада" на Джоан Харис и Фран Уорд (издателство "Сиела"). Авторката проследява накратко историята на шоколада, митичното му обаяние, трансформирало се през вековете, влиянието му върху въображението и личността. В ръцете си държим продукта на нейното любопитство – обяснение в любов към chocolat , както тя го изписва в оригинала с реверанс към висшата френска традиция за изработване на съвършени шоколадови изделия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама