Питки със сушени домати и пармезан


Питки със сушени домати и пармезан

За съжаление, във все по-малко домакинства се носи аромата на прясно изпечена питка и малко деца знаят как ухае мая, която втасва. Има един начин обаче къщата ви да заухае на уют и топлина – като пробвате рецептата за питки със сушени домати и пармезан.

Необходими продукти за 8-10 питки:

750 грама брашно, пресято предварително

1/3 кофичка кисело мляко

1 кубче мая

1 щипка захар

1/2 ч.л. сол

1 яйце

топла вода

4 парченца сухи домати

5 с.л. настърган пармезан/грана падано

2 стръка магданоз

1-2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Маята се натрошава, добавя се солта, захарта, три шепи брашно и се полива с половин чаена чаша топла вода. Замесва се. Оставя се за 20 минути, за да може маята да втаса. През това време сушените домати се нарязват на тънки ивички. Почиства се магданозът и се накъсва на листа.

След като са минали 20 минути, се добавя останалото брашно, киселото мляко и се меси до получаване на тесто. Ако тестото е станало сухо и прекалено твърдо – се добавя още малко вода. Ако тестото е прекалено лепкаво – се добавя брашно. Оформя се топка и се оставя да втаса 25 минути.

Откъсва се малка топка от тестото, раздърпва се докато се получи лента с широчина 6 см и се поръсва с пармезан и парченца сушени домати. Завива се на охлюв. Питката се слага в намазнена предварително с олио тава за печене. По този начин се приготвя цялото тесто на "охлювчета“.

Питките се поръсват с пармезан отгоре и леко се подпъхват парченца сушени домати, за да изглеждат по-естетични питките, когато се изпекат. Декорират се с магданоз.

Може да се използва хартия за печена на дъното на тавата.

Пекат се около 25 минути на 160 градуса. След като се извадят питките от фурната, се оставят 5 минути да поизстинат и след това се сервират.

Източник: merudia.bg

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама