Пита слънце с мак и сусам


Пита слънце с мак и сусам

Питите слънце са изключително подходящи за прощапулници, погачи, кращенета или просто вместо хляб. Питката присъства традиционно на българската трапеза, както в делник, така и в празник. Слънцето и соларната форма са символи, заредени с много положителен заряд и са подходящи за оформяне на пити точно в тази форма.

Необходими продукти:

около 1 кг брашно

250 мл кисело мляко

2 ч.л. сол

1 ч.л. захар

1 кубче мая или 14 грама суха мая (2 пакетчета)

4 яйца

200 мл топла вода

сусам за поръсване, по желание

мак за поръсване, по желание

масло

1 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в част от топлата вода заедно със захарта и няколко супени лъжици от брашното. Сместа се оставя около 15 минути в топло помещение, докато шупне. После се прибавя останалото брашно, киселото мляко, яйцата, топлата вода, сол и се замесва тесто. Тестото се разделя на три топки с еднаква големина.

Всяка от топките се разточва във формата на кръг с големината на тавата за печене. Между трите кори тесто се слага разтопено масло. Корите тесто се нареждат в тавата, в която ще печете питката. Правят се 10 разреза с ножица от края на кръга към центъра, както е на снимката.

После всеки получен триъгълник се усуква два пъти по посока на часовниковата стрелка.

Питата се оставя да втаса един час.

Преди да се сложи във фурната, се намазва с 1 разбит жълтък с 1 с.л. прясно мляко. По желание се поръсва със сусам и/или мак.

Пече се около 35-40 минути на 190 градуса или 10 минути на 200 градуса и после фурната се намалява на 180 градуса, докато коричката стане апетитна и златиста. Така съветват старите хлебари – хлябът да се пече в началото на силна температура за няколко минути и после фурната да се намали леко.

Източник: merudia.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама