Какво похапват на Великден по света


Какво похапват на Великден по света

Предстои един от най-големите християнски празници – Великден. Честта за подготовката на перфектната празнична трапеза е в ръцете на домакините, които, както винаги, ще се постараят да изненадат близки и роднини с различни и вкусни ястия. Ето и 10 тематични и нестандартни ястия, които присъстват на великденската трапеза по света.

1. Русия

Салата от червено цвекло и сирене. Интересна и лесна за приготвяне, изключително полезна и вкусна. В Русия обикновено декорират ястието тематично с великденските символи на Възкресението Христово.

2. Италия

На италианската празнична трапеза винаги присъства изключително вкусен кекс, в чието тесто се добавят ядки и стафиди и се оформя във формата на кръст.

3. Гърция

Тестено изкушение, наподобяващо козунак с добавена ароматна есенция, краси гръцката трапеза. Около него се нареждат ярко червени боядисани яйца, които символизират кръвта на Христос.

4. Източна Европа

Пухкав прясно изпечен сладък хляб, украсен с кръст, е неизменна част от великденската трапеза в Словения и Хърватия. С него те отбелязват края на Великия пост.

5. Испания

Козунакът е традиционно приготвян в някои региони на Испания по време на Страстната седмица. По традиция той прилича на голяма поничка, гарнирана с твърдо сварено яйце.

6. Великобритания

Традиционен хляб, оформен в кръг. Тестеното изделие е присъствало на трапезата им в продължение на стотици години. Към него се добавят още 12 по-малки топки, които символизират апостолите.

7. Мексико

Capirotada е вид ароматно мексиканско тесто, замесено със стафиди, карамфил и сирене. Всяка съставка е символ на страданията Христови.

8. Грузия

На почит в страната е типичната великденска торта, приготвена от крем и блат. Обикновено семействата я носят в църква, за да бъде благословена от свещеник.

9. Германия

Великият Четвъртък в Германия е известен като Gründonnerstag или "Зелен четвъртък". Това е причината на този ден немците да се хранят със зелени храни.

10. България

На българската трапеза обикновено присъства печено агънце и традиционна българска зелена салата, козунак и яйца.

Източник: foodpanda

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама