Какаов сладкиш с какаова глазура


Какаов сладкиш с какаова глазура

Това е един сладкиш от бабината тетрадка с рецепти.

Необходими продукти:

1 ч.ч. = 250 мл

1 ч.ч. кисело мляко

2 яйца

1/2 ч.ч. олио

1 ч.ч. захар

1равна ч.л. сода + 1 ч.л. оцет

1 1/2 ч.ч. брашно

5 с.л. какао

за глазурата:

около 80 гр масло

2 к.ч. захар

4 с.л. вода

6 с.л. прясно мляко

4 с.л. какао

1 равна с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете дъното и стените на правоъгълна тава с мазнина и застелете дъното с хартия за печене.

Разбийте леко яйцата с телена бъркалка. Прибавете киселото мляко и олиото и бъркайте до хомогенност. Добавете захарта и разбъркайте.

В малка чашка смесете содата и оцета, след като содата шупне, прибавете и нея към сместа.

Пресейте брашното, смесете го с какаото и прибавете брашняната към яйчената смес. Разбъркайте с бъркалката, но не преразбивайте тестото, бъркайте само докато брашното се поеме и сместа стане хомогенна.

Изсипете тестото в тавичката, загладете и пъхнете във фурната. Печете, докато дървено шишче забодено в сладкиша излезе чисто, без полепнали трохи.

След като сладкиша е опечен, извадете го от фурната и оставете да изстива, както е в тавата.

В тенджерка сложете маслото за глазурата, млякото, водата, захарта и какаото. загрейте на котлона и оставете да поври на тих огън, няколко минути при непрекъснато разбъркване. Поръсете 1 равна с.л. брашно, като разбивате с телената бъркалка, за да не стане на бучици. Когато сместа вече е хомогенна и започне леко да се сгъстява, оттеглете от котлона.

Набодете сладкиша на доста места с дървено шишче или клечка за зъби. Когато сладкиша и глазурата изстинат, така че да не са горещи, а само топли, полейте сладкиша с глазурата и оставете напълно да изстине.

Когато сладкиша изстине напълно, нарежете на квадрати.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама