Безглутенови мъфини с шоколад и банан


Безглутенови мъфини с шоколад и банан

Ако имате проблем с глутена или избягвате по друга причина , опитайте тази рецепта.

Необходими продукти за около 24 броя:

3 големи или 4 средни добре узрели банана, намачкани с вилица на пюре

3/4 ч.ч светла кафява захар

1 равна с.л. чиа, накисната в 100 мл вода или бадемово мляко (соево или друго ядково)

1 ч.л екстракт от ванилия

1/2 ч.л. или 1 ч.л. канела

прясно настъргано индийско орехче - няколко стърготини- за лек акцент

1/2 ч.ч растително олио - гроздово, слънчогледово, рапично или оризово

1 ч.л бакпулвер

1 ч.л. сода за хляб

щипка сол

3/4 ч.ч оризово брашно

1/2 ч.ч. брашно от елда

1/2 ч.ч. брашно от киноа

1/4 ч.ч. тапиока нишесте

1/2 ч.ч смлени орехи

1/2 ч.ч. горчив шоколад, нарязан на ситно

 

3 с.л. счукани какаови зърна за хрупкавост отгоре

1/2 ч.ч смлени на едро орехи за отгоре

 

1 ч.ч.- 240 мл

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 170 градуса.

В голяма купа намачкайте бананите с вилица или с уреда за картофено пюре. Добавете накиснатата чиа и разбъркайте.

В друга купа смесете брашната и пресейте заедно с бакпулвера, солта и содата. Оставете настрана.

В купата с бананите прибавете олиото, ванилията, канелата, индийското орехче и захарта. Разбийте с вилица добре. Добавете с разбъркване на 2-3 пъти сухата смес от брашна. Разбъркайте старателно до еднородна смес. Добавете орехите и нарязания шоколад-вижте бележките долу. Разбъркайте леко. Не разбивайте прекалено много, само, колкото да се смесят продуктите.

Напълнете хартиените или силиконови чашки малко над 3/4 от обема им или почти до горе. Поръсете от орехите и какаовите зърна. Леко притиснете с длан. Сложете във фурната и печете около 25-30 минути. Пробвайте с клечка, ако е суха извадете. Оставете да се охладят на решетка.

Източник: vkusnosbety.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама