С разтвор от тази билка ще изгоните охлювите от градината си


С разтвор от тази билка ще изгоните охлювите от градината си
Снимка: iStock

Опитните градинари използват един билков лек, за да предпазят градината си от охлюви. Той се приготвя от билка, която расте в почти всяка градина и често се третира като плевел. Става въпрос за копривата. Но градинарите, които са се убедили в нейните полезни свойства, не бързат да се отърват от нея.

Факт е, че тази билка се използва активно за различни цели. Най-често градинарите разчитат на нея за приготвянето на витаминни добавки. Но това не е единственият начин тя да се използва.

С помощта на копривата можете да предпазите реколтата от болести и вредители.

Защита на градината от охлюви с помощта на коприва

Ако искате да се преборите с охлювите в градината си, използвайте копривата като мулч - те просто не я понасят.

Опитните градинари разчитат и на още един метод. 

Необходимо е да добавите килограм нарязана коприва към кофа с вода и да изчакате 24 часа. Този разтвор се използва за пръскане на насажданията в градината.

Ако не разполагате с прясна коприва, може да използвате изсушена за приготвянето на разтвора - една супена лъжица от сухата билка се залива с литър вряла вода. Течността се настоява до достигане на стайна температура.

Ако просто заровите коприва в почвата преди зимата, тя ще предпази растенията от фитофтора. Този метод също така помага за подобряване на качеството на почвата. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама