Най-честите грешки при засаждане на дървo


Най-честите грешки при засаждане на дървo
Снимка: iStock

Неправилните методи на засаждане могат да предразположат вашето дърво към слаб растеж и бъдещи проблеми. Следването на правилни техники за засаждане ще допринесе за по-устойчиво дърво и ще му позволи да достигне пълния си потенциал и зрялост.

Ето кои са 5-те най-често срещани грешки при засаждането на дърво

1. Избор на грешно място за засаждане

Пространството за отглеждане на едно дърво е един от най-пренебрегваните фактори при засаждането. Дърветата, изискващи пълно слънце, няма да се справят добре в сянката на друго дърво или от северната страна на голяма конструкция. Лошото разположение може да доведе до корени или клони твърде близо до конструкции, алеи или тротоари. Дърветата с големи нужди от вода могат да пострадат, ако са засадени на склон, където водата бързо се оттича. Обратно, ако дърво, което не се нуждае от изобилие от вода, е засадено в лош дренаж или езерце, дървото ще умре. Всички дървета имат свой любим тип почва и много от тях са чувствителни към ниски или високи температури. Електропроводите са друго съображение при засаждането на дървета. Преди да засадите, важно е да знаете височината на дървото в зрялост, както и разпространението на короната и пространството на корените. Дърветата често изискват повече пространство, отколкото си мислите.

Вижте още: 4 зеленчука, които да засадите през март, за да берете през лятото

2. Състояние и избор на дървото

Много хора вярват, че ако едно дърво е зелено или ако го купуват от разсадник, то трябва да е в добра форма. В повечето случаи това не е така.

Ето някои неща, които трябва да търсите в едно висококачествено дърво:

- Открито израстване на корена.

- Здрави корени за поддържане на здравословен растеж.

- Единичен ствол или централен лидер.

- Ствол без рани от неправилно подрязване или повреда при транспортиране.

- Силна форма с добре разположени прикрепени клони.

- Листа с добър цвят и без видими увреждания от гъбички или насекоми.

3. Засаждането е твърде дълбоко

Независимо дали дървото е в чувал, или в контейнер, почти винаги има излишна почва върху кореновата система, която трябва да се отстрани. След като бъде отстранена и истинската височина е определена, измерете я, така че дупката за засаждане да може да бъде изкопана до правилната височина.

Твърде дълбокото засаждане е често срещана причина за упадък на дърветата. Заравянето на кореновата шийка на дървото, или чрез засаждането му твърде дълбоко, или чрез вулканично мулчиране, може да причини намален растеж, по-малко кислород, обезлистване, пожълтяване на листата, опасване на корените, умиране на клони и дори смърт на дървото.

Въпреки че в началото дървото може да изглежда добре, тези симптоми може да отнемат години, за да се появят. Ако кореновата шийка на дървото е покрита, то е заровено твърде дълбоко.

Обикновено трябва да засадите дървото с корена на около 5 см по-високо от земята около дървото. Дръжте мулча далеч от основата на дървото на приблизително 8 см. Това ще помогне за намаляване на риска от болести, гъбички, гниене, насекоми и крайната смърт на дървото.

Вижте още: Задължително направете това, преди да засадите разсада в градината

4. Изкопаване на твърде малка дупка

Имайте предвид, че има уплътняване на почвата около строителните площадки на нови домове. Виждаме дървета, където дупката е изкопана със същата ширина на кореновата топка. Корените на дърветата не могат да растат в уплътнена почва. В глинести почви това ще служи като водна купа без дренаж и в крайна сметка ще убие вашето дърво. Новозасадените дървета в малки дупки са по-малко стабилни и им е трудно да изградят здрава коренова система. Дърветата в тази ситуация лесно се преобръщат при бури.

Трябва да изкопаете плитка дупка, която е два до три пъти по-широка от кореновата топка. Въпреки че може да отнеме повече време и енергия, струва си да създадете място за засаждане, което ще позволи на корените на вашето дърво да се разпространят и ще доведе до по-малко проблеми.

5. Неправилно поливане

Има висок процент новозасадени дървета, които умират от преполиване, отколкото от недостатъчно вода. Особено в глинести почви дренажът може да задуши корените на дървото. Неправилното поливане може да удави младото ви дръвче или да доведе до изсъхване в най-горещата част на лятото.

Основното правило за поливане на дървета е бавно, дълбоко и рядко. Поливайте дървета с приблизително 20 до 40 литра 2 вода пъти седмично в зависимост от почвата. Поливайте по-често през лятото и сухите периоди и имайте предвид вида на почвата си, когато поливате. Глинестата почва се нуждае от по-дълги интервали на поливане, тъй като абсорбира водата слабо, докато песъчливата почва се нуждае от по-кратки интервали по-често. Не забравяйте да поливате дървото си по време на сухи периоди през зимата. Въпреки че вашето дърво е в латентно състояние, то все още се нуждае от вода, за да оцелее. Почвата трябва да е влажна, а не наситена.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама