Как да си отгледате ориз вкъщи


Как да си отгледате ориз вкъщи
Снимка: iStock

Оризът е една от най-старите и най-почитаните храни на планетата. В Япония и Индонезия, например, оризът има свой Бог. Тази култура изисква тонове вода плюс горещи, слънчеви условия, за да расте. Това прави засаждането на ориз невъзможно в някои райони, но можете да отглеждате свой собствен ориз у дома.

Отглеждането на ориз у дома се извършва в контейнер, така че е необходимо само малко пространство, освен ако не решите да наводните задния двор.

Вижте още: Как да засадите доматите, така че да се хванат

Засаждането на ориз е лесно, но да го накарате да расте е предизвикателство. В идеалния случай се нуждаете от поне 40 непрекъснати дни на топли температури над 21 градуса. Тези от вас, които живеят на юг, ще имат най-голям късмет, но останалите също могат да опитат на закрито и под осветление, ако е необходимо.

Първо, трябва да намерите един или няколко пластмасови контейнера без дупки. След това или купете оризови семена или пък дългозърнест кафяв ориз от магазин за насипни храни. Най-добър е органично отгледаният ориз, който не е бял.

Напълнете пластмасовия контейнер 15 см пръст за саксии. Добавете вода до 5 см над нивото на почвата. Добавете шепа дългозърнест ориз. Оризът ще потъне в калта. Дръжте на топло, слънчево място.

Вижте още: 4 трика за отглеждане на пищни и красиви рози

Оризовите растения не се нуждаят от прекалено много грижи от тук нататък. Поддържайте нивото на водата на 5 см. Когато оризовите растения са високи 12,5-15 см, увеличете дълбочината на водата до 10 см. След това оставете нивото на водата да спадне от само себе си за определен период от време. В идеалния случай, докато ги приберете, растенията вече не трябва да са в застояла вода.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама