Как да използвате картофените обелки като тор


Как да използвате картофените обелки като тор
Снимка: iStock

Когато белите картофи, не изхвърляйте обелките - те са екологична съкровищница за подхранване на растенията. Това ръководство предлага предимствата на този натурален тор, неговия състав и многостранните му приложения.

Картофени обелки: Повече от отпадъци

Докато мнозина изхвърлят картофените кори, без да се замислят, техният хранителен профил е впечатляващ. Те не само са пълни с витамин С, повишавайки съдържанието на аскорбинова киселина в плодовете, но предлагат и редица други ползи за растенията.

  • Нишесте – действа като стимулатор на растежа на растенията. Растения като касис и рози процъфтяват с него.
  • Органични киселини – Улесняват гладките окислителни процеси, подобрявайки храносмилането и усвояването на въглехидратите в растенията.
  • Глюкоза – жизненоважна за синтеза на протеини и осигуряване на енергийни нива през студените месеци.
  • Минерални соли – неразделна част от здравето на растенията, дефицитът може да компрометира естествения имунитет на растението.

Правене на тора

1. Сушене

Разстелете обелките на тънко в проветрива стая до 10 дни. Като алтернатива, сушенето във фурна при 100°C за няколко часа също работи.

2. Замразяване

Уверете се, че корите са чисти и сухи, след което ги поставете във фризера. Замразяването има предимство, когато става въпрос за запазване на хранителни вещества. Изсушените кори обаче печелят по отношение на трайност и лекота. Забележка: веднъж размразени, замразените кори трябва да се използват незабавно и никога да не се замразяват повторно.

Вижте още: Не изхвърляйте люспите от чесън, ето за какво можете да ги използвате

Как да създадете своя тор от картофени обелки

Първо измийте и подсушете добре обелките. Има няколко изпитани метода за превръщане на отпадъците от картофи в растителна храна.

1. Инфузия

Идеален за стайни растения и горски плодове. Покрийте обелките си с вряща вода и ги оставете да престоят един ден. Използвайте половината количество сушени обелки в сравнение със замразени.

2. Каша

Използвайте само сушени обелки. Потопете ги във вряща вода в дълбок съд и оставете да престоят около седмица. След това разбъркайте, за да получите консистенция, подобна на каша.

3. Прах

Смелете сушените обелки фино с помощта на кафемелачка. Веднъж смлян, накиснете праха във вряща вода преди употреба.

4. Компост

Това е дълъг процес, отнема до 18 месеца, за да се създаде мек тор. Ускорете процеса, като често обръщате компостната си купчина или я подобрявате. Следете внимателно съотношението азот към въглерод. Пресните обелки добавят азот, докато изсушените са източник на въглерод. В идеалния случай се стремете към 25% азот и 75% въглерод и не забравяйте да проветрявате купчината на всеки няколко дни.

Насоки за използване на картофения тор в градинарството

Оптимално време за торене

Есента е идеалното време за органично торене, особено след прибиране на реколтата. През студените месеци органичната материя естествено ще се разпадне, вливайки в почвата жизненоважни хранителни вещества.

За млади растения

За покълване на растения сместа от картофено брашно или каша се оказва полезна. Започнете с добавяне на умерено количество в браздата, която след това трябва да бъде леко покрита с пръст. Повторете този процес на наслояване, преди да позиционирате фиданките. Това гарантира, че младите растения получават основните хранителни вещества за растеж.

Вижте още: 5 брилянтни приложения на яйчените черупки в градината

За плодове, които растат на асма

Когато засаждате, добавете кашата в основата на дупката за засаждане, покрийте със слой почва, добавете още една порция тор и накрая допълнете с почва, преди да поставите фиданката. Редовното поливане с вода, напоена с картофи, може да подобри растежа на растенията и евентуалния добив.

За кореноплодни зеленчуци и алиуми

За зеленчуци като моркови, а също лук и чесън, се препоръчва течна храна с картофи. От края на май поливайте растенията на всеки две седмици, като гарантирате, че всяко растение получава директно кореново подхранване. Бъдете бдителни да не оставяте остатъци от картофи върху почвата, може да привлече нежелани вредители.

За горски плодове

Горските плодове, като малини, ягоди и касис, могат да се торят два пъти годишно - през пролетта и есента. Благодарение на съдържанието на скорбяла, плодовете обикновено са по-ароматни и големи. За бързо усвояване сложете тора близо до корените. Ягодите обаче имат различен режим: на две седмици ги заливайте с картофен прах или направо поливайте корените им с картофената запарка.

За стайна растения

Пригответе разтвор от картофени обелки и вряла вода в съотношение 1:10. След като се охлади и прецеди, може да се използва върху стайни растения, обикновено веднъж месечно.

За цветя

Същият разтвор, използван за стайни растения, може да се прилага на всеки две седмици върху декоративни растения на открито. Тази храна е особено полезна за растения с грудкови модели на растеж, като лалета и бегонии.

За дървета

За плодоносни дървета пригответе картофена каша, смесете я с топла вода и оставете да престои няколко дни. Преди нанасяне разрохкайте околната почва. След това сложете сместа на около 20 см около стволовете на дърветата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама