Профилактика за здрави котки, спокойни стопани и по-малко разходи


Профилактика за здрави котки, спокойни стопани и по-малко разходи

Профилактиката е най-добрата грижа за котките. За съжаление, голяма част от стопаните пренебрегват този факт и довеждат животното в клиниката, едва когато проблемът вече е сериозен и дори може да има фатален изход.

Превантивната грижа към котките често е пренебрегвана, защото тя се възприема като “къщно” животно и хората смятат, че не е изложена на обичайните опасности. Това обаче не е вярно. Дори да живее само в апартамент, котката може да се зарази както от редица вирусни заболявания, така и да стане жертва на паразити. Болестите могат да бъдат донесени отвън с дрехи и обувки.

Затова е добре стопаните да знаят, че ако искат да имат здрава котка и здраво семейство (тъй като много от заболяванията са опасни и за хората, особено за децата) трябва да се придържат към три основни стъпки:

1. Профилактичен преглед и изследвания (поне веднъж годишно)

2. Редовна ваксинация

3. Редовно обезпаразитяване

Профилактичният преглед

При профилактичния преглед ветеринарният лекар ще провери общото състояние на котката и ще направи проверка за едни от най-разпространените и рискови заболявания. Препоръчително е да се направят и някои изследвания, напр. за бълхи и кърлежи( а те много често не се забелязват от стопаните) и глисти и тении, белодробни паразити. При съмнения за други заболявания може да се направи и проверка за Токсоплазма, Чревни и белодробни паразити, Гиардия, Ектопаразити, Ушна краста и др.

Ако общото състояние на животното е добро и няма установени тежки заболявания, лекарят може да премине към ваксинация.

Редовна ваксинация

Котенцата са получили имунитет от майките си (особено ако не са отделени от нея по време на периода на кърмене), но той не е достатъчен, за да се преборят с тежките вирусни инфекции. Лечението на пациент с толкова слаба имунна система много често е безуспешно. Затова препоръката е да се вземат навременни мерки и да се ваксинират всички малки животни до изграждането на стабилен имунитет срещу тези заболявания.

Първата ваксина се поставя на 2 месеца, а ежегодната реваксинация защитава от заразни заболявания през целия живот. В началото, при малките котенца се налага да се направят няколко ваксини (обикновено две или три), защото първата не е напълно ефективна поради все oще незрялата имунна система. Повторната ваксинация осигурява изграждането на достатъчна защита.

Имали значение каква е ваксината? Да. Живата ваксина може да предизвика проява на съответното заболяване и то да протече тежко. При инактивирана (убита) ваксина няма такъв риск, но аджувантът във ваксината може да бъде канцерогенен. Най-безопасни са инактивираните ваксини без аджувант. Ваксината трябва да създава активен имунитет срещу най-агресивните вирусни щамове на най-разпространените котешки заболявания.

Ветеринарният лекар ще ви консултира и ще изготви индивидуална ваксинална програма на котката.

Не подценявайте съветите за пълна карантина по време на ваксинирането на бебетата. Дори 1 секунда е достатъчна за заразяването с така опасните вируси. Не забравяйте и да реимунизирате животните редовно, не го отлагайте!

И на последно място, стопаните е добре да знаят, че профилактиката е много по-евтината, освен ефективна, грижа за котката. Лечението на заболяванията може да бъде многократно по-скъпо от редовната ваксинация и обезпаразитяване. А както знаем, животните ни нямат и “здравна застраховка”, така че освен тревоги и негативни емоции, това може да натовари сериозно и семейния бюджет.

Очаквайте следващата ни публикация, която ще предложи полезна информация за обезпаразитяването на котките. Междувременно можете да откриете интересни статии за отговорната грижа към мъркащите домашни любимци на www.OKotki.com.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама