Профилактика за здрави котки, спокойни стопани и по-малко разходи - 2 част


Профилактика за здрави котки, спокойни стопани и по-малко разходи - 2 част

Профилактиката е най-добрата грижа за котките. За съжаление, голяма част от стопаните пренебрегват този факт и довеждат животното в клиниката, едва когато проблемът вече е сериозен и дори може да има фатален изход.

Превантивната грижа към котките често е пренебрегвана, защото тя се възприема като “къщно” животно и хората смятат, че не е изложена на обичайните опасности. Това обаче не е вярно. Дори да живее само в апартамент, котката може да се зарази както от редица вирусни заболявания, така и да стане жертва на паразити. Болестите могат да бъдат донесени отвън с дрехи и обувки.

Затова е добре стопаните да знаят, че ако искат да имат здрава котка и здраво семейство (тъй като много от заболяванията са опасни и за хората, особено за децата) трябва да се придържат към три основни стъпки:

1. Профилактичен преглед и изследвания (поне веднъж годишно)

2. Редовна ваксинация

3. Редовно обезпаразитяване

Както обещахме в предишната публикация, посветена на профилактичните прегледи и ваксинацията, днес ви предлагаме и няколко съвета за обезпаразитяването.

Редовно обезпаразитяване

Като че ли собствениците на кучета са доста по-стриктни и редовни в обезпаразитяването на домашните си любимци. Но котките се нуждаят от съвсем същата грижа дори да не излизат от къщата.

Те за застрашени от вътрешни паразити – глисти, тении и др., и затова използват редовно препарати за обезпаразитяване. Тези препарати обикновено са таблетки с комбинирано действие, унищожаващи едновременно кръгли червеи (глисти) и плоски червеи (тении). От медицинска гледна точка най-правилно е всички малки котенца на възраст от 20 дни до 6 месеца да бъдат изследвани поне веднъж (а най-добре триктрано – с всяка ваксинация) за наличието на чревни паразити. Възрастните (над 1 година) котки трябва да се изследват веднъж годишно – най-удобно е това да е част от рутинния профилактичен преглед, съпътстващ годишната им ваксинация.

По време на развитието си от яйце до възрастен паразит, повечето глисти извършват миграция. Ако това се случва в организма на бремененна или кърмеща женска, ларвите заразяват малките котенца – трансплацентарно или чрез поетото майчино мляко. Затова не се заблуждавайте, че новото ви котенце, което още не е излизало навън и се е хранело само от майка си, е “чисто” от глисти.

Ето защо най-правилно е профилактичното обезпаразитяване да се извършва на всеки 30 дни. Само така можете да сте спокойни, че в нито един момент домашният любимец не отделя яйца и следователно не е заплаха за Вас и вашите деца, а и за другите котки, с които контактува.

Преглеждането на изпражненията за глисти не означава, че животното е “чисто” – видимите с просто око възрастни форми си стоят здраво хванати в червата, а когато умрат, често биват разграждани от храносмилателните сокове. А възрастната ехинококова тения е твърде малка, за да бъде видяна с просто око.

Освен вътрешни паразити, нашите любимци се заразяват не рядко и с външни паразити. Това са бълхи, въшки, космояди и кърлежи.

Тези външни паразити освен щетите, които нанасят при своето паразитиране, могат да бъдат преносители и на много опасни заболявания.

Най-често използваните решения са спот-он форми, каишки,и някои пудри. През топлите месеци нашите любимци стават често гостоприемници на кърлежите. Лесно видими с просто око. Това е причината повечето стопани да смятат, че едиствено в този период от годината трябва да обезпаразитяват животното си. За съжаление целогодишно котката може да бъде нападната от бълхи, въшки и космояди.

Спот-он формите (тези, които се накапват външно по кожата) се поставят всеки месец. Повечето от тях унищожават и защитават едновременно от няколко вида паразити (бълхи, кърлежи, хапещи въшки). Отскоро има и спот он форми, коиито защитават едновременно от вътрешни и външни паразити (бълхи, кърлежи, акари, глисти, тении). Те могат да бъдат добро решение за стопаните, които трудно се справят с даването на хапчета против вътрешни паразити. Противопаразитните каишки имат различен период на активност – от 3 до 8 месеца, но не е препоръчителна употребата им ако животното спи във вашето легло или е в чест допир с вас и най-вече ако имате малки деца у дома. Пудрите са ефикасни на момента, но нямат репелентно действие и не защитават от последваща инвазия, а и в много от случаите са вредни за самата котка.

Ако не ваксинирате и обезпаразитявате редовно вашата котка, рискувате и здравето на всички в семейството. Последиците могат да са много сериозни както за животното, така и за хората.

И на последно място, стопаните е добре да знаят, че профилактиката е много по-евтината, освен ефективна, грижа за котката. Лечението на заболяванията може да бъде многократно по-скъпо от редовната ваксинация и обезпаразитяване. А както знаем, животните ни нямат и “здравна застраховка”, така че освен тревоги и негативни емоции, това може да натовари сериозно и семейния бюджет.

Още полезна информация за отговорната грижа към мъркащите домашни любимци можете да намерите на www.OKokti.com.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама