Къща от слама строят край Перник


Къща от слама строят край Перник

Младо семейство от София строи една от малкото "пасивни къщи" в България, изградени от бали със слама, предаде DarikNews.bg. Интересната къща се намира в пернишкото село Кладница.

Един ТИР с 450 бали слама са били нужни за дома на Веселин Москов, който вече е изграден до замазката с глина за десет седмици.

Той разказа, че това строителство е с 30-40 процента по-евтино от монолитното, като домовете, направени от слама, са енергоспестяващи и с много нисък въглероден отпечатък.

Близо година Веселин изучава методите на строителство със сламени бали - малко познато в България, но с традиции в страни като Ирландия, Германия, Англия, Чехия, Холандия и САЩ. Знае, че има още една такава къща в село Хотница, построена от двама англичани. Тя обаче е по-ниска и малка, защото използва друг метод, без дървена конструкция.

Сламата се е използвана в България като техника за строителство, но под друг тип материал "кирпича", който представлява тухлички от глина и слама, но като влагане на цели бали като стени и изолационен материал в къща, почти не е познато у нас, обяснява Веселин.

Нашата къща има дървена конструкция с пълнеж от сламени бали, казва още той и допълва, че всичко в бъдещия му дом си е като при класическата къща с разликата, че стените са от бали, които обаче нямат носеща роля.

"45 см изолация, колкото са широки балите, е доста впечатляващо. През лятото, когато е горещо, вътре е доста прохладно, а зимата е обратно. Това са т.нар. пасивни къщи, в които използваш много малко енергия за отопление, приближават се към т.нар. нулев въглероден отпечатък", обяснява още собственикът и строител на бъдещия дом от слама.

Сега къщата се обшива и предстои измазването й първо с глина, а след това с външна замазка. Готов е да сподели опит с всеки, който иска да живее в подобна къща.

 

Снимка: Дарик

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама