6 добри причини да имате турта в градината си


6 добри причини да имате турта в градината си
Снимка: iStock

Защо трябва да отглеждате турта? Защо е придобило статута на цветето, което всеки трябва да има в своята градина? Е, ние ще отговорим на всичко и ще ви дадем още много причини да го имате.

1. Лесно за отглеждане

Туртата е толкова лесна за отглеждане, че дори можете да я третирате като плевел. Ако живеете в топъл климат, не се притеснявайте, туртите ще виреят без проблем. Ако живеете в студен климат, те също няма да имат нищо против, просто се уверете, че не са изложени на слана за дълго. Те също не са взискателни по отношение на поддръжката. Просто ги поливайте от време на време и ще ги видите да цъфтят в пълния си блясък.

Вижте още: 6 тайни, с които орхидеята ви ще цъфти през цялата година

2. Помага за привличането на полезни насекоми

Полезните насекоми играят важна роля за поддържането на балансирана екосистема във вашата градина и ако искате да имате някои от тях наоколо, отглеждайте турта. Това цвете е естествен магнит за калинки, пеперуди, летателни мухи и пчели, които действат като естествени опрашители и също така ви помагат да контролирате популациите на вредителите.

3. Елиминира зелевите молци

Ако отглеждате кръстоцветни зеленчуци като зеле във вашата градина, ще намерите естествен бодигард под формата на туртата. Прочетохте правилно! Това цвете притежават естествени химични съединения, които отблъскват зелевите молци. Засаждането на турта около зелето може да възпре тези разрушителни вредители, което ще намали вероятността от заразяване с гъсеници.

4. Предпазва от нематоди

Туртата произвежда вещество, наречено алфа-тертиенил, което може да помогне за намаляване на кореновите нематоди и други причиняващи заболявания организми, като гъбички, бактерии, насекоми и някои вируси. Отглеждайте турта с домати, картофи, моркови и рози, за да ги предпазите от нападение.

Вижте още: 4 неща, които трябва да знаете за отглеждането на иглики

5. Годни за консумация цветя

Някои сортове турта, като френска турта (Tagetes patula), са годни за консумация. Венчелистчетата им имат цитрусов вкус и можете да ги използвате пресни в салати, супи и гарнитури. Ако сте любители на чай, изсушете ги и си направете ароматен чай.

6. Естествен оцветител

Туртата съдържат пигменти, известни като каротеноиди, които могат да бъдат извлечени и използвани като естествено багрило за текстил и занаяти. Чрез варене на турти във вода можете да създадете живи нюанси на жълто, оранжево и златно, които могат да се използват за боядисване на тъкани, прежди и великденски яйца или дори да ги използвате за хранителни цели.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама