10 съвета как да отгледате вкусни домати в саксии


10 съвета как да отгледате вкусни домати в саксии
Снимка: iStock

Нямате нужда от голяма градина, за да отгледате сочни домати. С някои големи саксии, слънчева светлина, тор и вода можете да засадите и отгледате всякакъв сорт домати - от чери домати до големи сортове - всичко това на вашата тераса или вътрешен двор.

Най-добрите сортове домати за саксии

Детерминантните домати обикновено са по-компактни растения (обикновено наричани храстови домати), които виреят в контейнери. Най-добрите детерминантни сортове домати за саксии са Glacier, Tiny Tim, Italian Roma, Maglia Rosa (полудетерминантни).

Ако имате място за отглеждане на домати, най-добрите индетерминантни сортове домати за саксии са Sun Sugar, Sun Gold, Cherokee Purple и Chocolate Cherry.

Ето 8 основни съвета за успешно отглеждане на вкусни домати в саксии

1. Изберете наистина голяма саксия

Доматите се нуждаят от голям контейнер, за да процъфтяват поради обширната си коренова система. Засадете доматите в достатъчно голяма саксия, така че доматеното растение да получава достатъчно вода и хранителни вещества през вегетационния период.

За всяко растение се нуждаете от контейнер с площ най-малко 0.09 кв. м. или около 8 л.

Избягвайте черни контейнери. Черната пластмаса може да абсорбира и задържа много топлина, което може да доведе до прекомерно затопляне на корените, което води до закърнели растения. Пластмасовите или фибростъкло са по-добър избор от глинените, защото не изсъхват толкова бързо. Сухата почва е огромна вреда за производството на плодове.

Вижте още: Добавете тези 3 неща в почвата и ще берете домати с кофи

2. Използвайте саксия с добър дренаж

Уверете се, че саксията има добър дренаж, така че корените да останат влажни, но не мокри. Ако използвате саксия от 18 л, пробийте дупки в дъното, преди да я напълните с почва за саксии, за да позволите дренаж на водата.

Ако саксията, която използвате, има големи дренажни отвори, използвайте парче от счупена саксия, парче мрежа от прозорци или хартиен филтър за кафе, за да ги покриете. По този начин водата може да се оттича, но почвата няма да свърши из целия двор.

3. Използвайте правилната почва за саксии

Почвата от вашия двор е твърде тежка за градинарство в контейнери и може да съдържа болестни организми. Използвайте пухкава, лека смес за саксии, която позволява на корените да растат свободно и помага на влагата и въздуха да проникнат до тях. Напълнете саксията си с висококачествена почва за саксии до около 2,5 см от горния ръб.

4. Групирайте саксиите заедно

Докато листата се нуждаят от много слънце, кореновата зона на доматите може да стане твърде гореща, ако саксиите са изложени на твърде много слънце. Групирайки ги, можете да осигурите малко сянка за корените и да улесните поливането.

Вижте още: Доматите ви се напукват? Това са причините

5. Засадете доматите на дълбоко

Когато засаждате доматен разсад, отстранете долните няколко комплекта листа и изкопайте достатъчно дълбока дупка - 7 до 12 см - така че по-голямата част от растението да е заровено в дупката за засаждане.

Доматеното растение ще пусне корени по заровената част на стъблото си, развивайки силна коренова система и по-здрави растения.

6. Добавете система за поддръжка

Както детерминантните, така и индетерминантните доматени растения ще се възползват от опорна конструкция. За индетерминантните доматени растения структурата е необходима, за да поддържа лозата и теглото на плода.

Подпорната система трябва да се добави към контейнера, когато засаждате всеки домат. Изчакването, докато растението порасне, може да наруши растящите корени. Ако отглеждате контейнерни домати в двора, клетката може да се постави в почвата извън саксията.

Използвайте традиционна клетка за домати или колове за определени видове. Изберете клетка с височина около 38 до 50 см и ширина 25 см. За по-големи видове изберете клетка с височина най-малко 100 см и ширина 35 см.

За индетерминантни растения можете да направите опори или да закупите клетки, за да повдигнете и завържете стъблата. Тъй като индетерминантните растения растат толкова големи, използвайте клетка с височина най-малко 100 см и ширина 35 см.

Докато доматеното растение расте, закрепете стъблата с канап или растителна лента.

7. Добавете слой мулч

След като разсадът на доматите е засаден, добавете 2,5-сантиметров слой мулч върху горната част на почвата. Слама, настъргана кора или нарязани листа ще предпазят средата за отглеждане от абсорбиране на твърде много топлина и ще помогнат за запазване на влагата.

8. Поливайте почвата последователно

Поливайте растенията сутрин, за да осигурите хидратация през целия ден и да позволите на влажната зеленина да изсъхне през дневните часове. Полейте вода директно върху почвата и минимизирайте влагата върху листата, което може да насърчи мана и гъбички. Почвата трябва да е влажна, но не мокра, за да се избегне гниене на корените.

По време на много горещи летни дни може да се наложи да поливате растенията два пъти на ден. Ако едно доматено растение получава твърде малко вода, растението ще изсъхне и ще отслабне и доматите могат да развият гниене на цветовете или плодът може да се напука или разцепи.

Вижте още: Как да подрязвате домати, за да имате богата и хубава реколта

9. Торете доматите редовно

 Уверете се, че захранвате вашите растения с основните хранителни вещества, от които се нуждаят - азот, фосфор и калий.

Доматите, отглеждани в саксии, трябва да се подхранват редовно през целия вегетационен период, най-често два пъти месечно в зависимост от вида на използваната смес за саксии. Балансираният NPK тор, като 5-5-5 или 5-10-5, работи най-добре, прилаган по време на поливане.

Някои почви за саксии вече съдържат торове, така че прочетете торбата с почвата, за да определите дали тези основни хранителни вещества са включени в сместа.

10. Намерете слънчево и топло място

Доматените растения изискват пълно слънце, което означава най-малко 6 до 8 часа на ден между 10:00 и 16:00 часа.

Поставете саксиите си на място, което получава слънчева светлина през целия ден и ако условията се променят през вегетационния сезон, преместете саксиите, за да осигурите адекватно излагане на слънце.

Доматените растения обичат топлите температури. Ако температурите паднат под 10 градуса, внесете растенията вътре или ги предпазете от студа. Ако температурите скочат над 32 градуса, осигурете повече сянка, защото растението ще спре да произвежда цветя и плодове.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама