Психолог: Изневярата е по-скоро полезна!


Психолог: Изневярата е по-скоро полезна!

Лятото дойде, а с него и сезонът на отпуските и летните любовни приключения. Според сексолозите повечето съпрузи винаги са кръшкали и вероятно ще продължават да го правят. Но ако по-рано се е смятало, че това е предимно мъжка особеност то през последните години жените се опитват да наваксат. Кой изневерява по-често и защо разказва за руското издание Лента.ру психологът, проф. от Сорбоната Александър Полеев.

 

Кой изневерява най-често?

Женените мъже. И това изобщо не е свързано с това дали се чувстват добре в семейството и дали обичат жена си. Това особеност на мъжкото съсловие - да се стремят към нови победи. За поддържането на реномето мъжете имат нужда от 1-2 нови завоевания на година, показват проучванията. Но това е много приблизително. При различните професии нещата стоят по различен начин.

Кои са най-активни?

Лекарите. Но не сексолозите или гинеколозите, както мнозина си мислят, а хирурзите и кардиолозите. В големите градове те имат до седем нови контакта в година. Мениджърите, офис служителите, работещи в мъжки екип изневеряват през лятото.

Има ли верни съпрузи?

Около 24-26%. Многобройни проучвания, проведени под хипноза и серум на истината, показват, че 74% от мъжете и 33% от жените изневеряват на партньора си. Интересното е, че в своята невярност мъжете са стабилни – техният брой почти не се е променил през годините, докато броя на неверните жени расте с 0,1% всяка година.

Защо?

Дамите вече имат по-високо самочувствие. Еманципацията също има своята роля, възрастта за встъпване в брак расте.

На каква възраст най-често изневеряват?

Няма такава статистика. Мъжете го правят, докато могат. При жените е свързано с представата за сексуалното им функциониране. В големите градове жените смятан, че „стават“ до 50 години и дори повече, а в провинцията мислят, че като станат на 45 и край – време е да помислим за душата, макар че изглеждат доста добре. Мисля, че скоро сексуалната възраст на жените ще се повиши. До преди няколко години не виждах любовници над 40 г.,, а сега вече има 50-55 годишни дами, които ме търсят за съвет. Питам ги: „Не мислите ли, че ви е късно да поддържате връзка. Та партньорът ви има семейство?“ Отговарят ми: „Защо? На мен ми е интересно. Може би физически чувствам по-малко в сравнение с преди 5 години, но в психологически план отново се вълнувам преди среща и искам да се виждам с него.“

Има ли разлика между изневерите от социалистическо време и сега?

До преди 10 години само 3% от летните изневери приключваха с развод. През септември при лекарите идваха тълпи от жени, в най-добрия случай с гонорея, а в най-лошия – някакви документални доказателства: писма, снимки. Аз винаги казвам на клиентките си: „Ами преспал е с нея два пъти, получил е удоволствие, а тя се е прибрала. Изпратила му е две писма до поискване, на които той е отговорил кратко на едно. Какво ще промени това?“ Обикновено нещата се успокояваха. Далече от очите – далече от сърцето. Сега ситуацията се променя кардинално. Появи се Skype, елекронната поща, социалните мрежи – може да се поддържа контакт без усилия. Летните забежки престават да бъдат летни. По време на почивката те едва започват и се развиват по-нататък. Сега подобни връзки са по-опасни за семейството в сравнение с миналото.

Т.е. противопоказно е съпрузите да почиват отделно?

Младите двойки най-добре да почиват заедно. Но тези, които живеят отдавна заедно, особено ако работят на едно място, има смисъл да помислят за кратка почивка отделно. Бих казал, че в повечето случаи забежките са от полза. По-добре е да се живее с човек, който не страда от комплекс за малоценност. А всяка нова сексуална връзка е чудесен терапевтичен начин за борба с неврозата. По-скъп е от ходенето на психотерапевт, но е по-ефективен. Важното е извънбрачната връзка да бъде в разумните граници.

Как се прави това?

Работя вече много години и смятам, че мъжете са трудни хора. Не бива да бъдат оставяни сами. Въпросът не е само в това, че може да зарежат семейството. Те просто ще се пропият за три седмици и ще си докарат някой гастрит или язва. Затова трябва да живеят под контрола на жената. Това не значи, че тя трябва да го чака с тигана на врата и да му взима бутилката от ръцете. Но ако мъжът знае, че вкъщи го чакат, той ще помисли поне 10 пъти преди да приеме предложението на приятелите си да отидат на бар, например. Винаги съм се учудвам до каква степен жените вярват на мъжете и пренебрегват техниката за безопасност. Имаш дете на две години и вила. Защо заминаваш там за цялото лято, ако знаеш, че мъжът ти работи в екип, пълен с красиви жени? Какво ще стане? Детето расте само на вилата и ще загине в градското метро ли? Дългите раздели се отразяват зле на семейството.

Какъв е оптималният срок за раздяла?

Не повече от седмица. Сексолозите знаят за синдрома на деветия ден. Вие живеете заедно, спите в едно легло и дори да не правите секс, той все пак има някаква ерекция. Но когато наблизо няма никого и липсва телесния контакт – мъжът изпада в паника. И обикновено той има нужда да се убеди, че организмът му функционира нормално. Дори ако не ходи на почивка, той просто намира някой номер на телефон и лесно решава проблема с друга жена.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Един мъж:


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама