Един мъж: Андрей Новаков


Един мъж: Андрей Новаков

За мен е огромно удоволствие тази седмица специален гост в рубриката „Един мъж” да бъде господин Андрей Новаков. Не само защото разговорът, който ще прочетете е на изключително високо ниво, заради ума и постиженията на госта, а и защото това беше първото ми интервю с политик. Андрей в магистър по право. Младши експерт „Връзки с обществеността ” на община Благоевград. Две години е бил зам.- председател на Европейските Студенти Демократи, като той е най-младият българин, вземал тази длъжност. Тази година Андрей беше кандидат от политическа партия ГЕРБ за евродепутат.

Един интелигентен, успял и много умен млад мъж. За мен беше чест и огромно удоволствие. Един разговор за живота, политиката и всичко, което остава след тях…Един мъж: Андрей Новаков!

За живота:

Разкажи ми за себе си? Кой е Андрей? Как сам се описваш?

Андрей Новаков е един от младите българи, които са приели за своя кауза издигането и възстановяването на България в личен приоритет и съкровена цел. Един от онези, решили да останат в България, въпреки несгодите и перипетиите, с които неминуемо се сблъсква всеки млад човек тук. Старая се да съм позитивен и градивен във всяко действие, всяка стъпка и решение. Вярвам, че съм трудолюбив човек и малко суеверен.

Къде израсна и какво помниш от този период?

Роден съм в Пазарджик и израснах близо до града – в Момина Клисура. Там останах до 13-тата си годишнина и разбира се с това са свързани едни от най-цветните ми детски спомени, но за съжаление и трудни моменти, през които цялата страна преминаваше тогава. В този период създадох приятелства, които поддържам и до днес. Животът там до голяма степен ме изгради като прям човек, какъвто съм и сега. Знаете, в по-малките населени места живееш без маски, а оголената реалност те калява и се научаваш да разпознаваш истинските качества у хората.

Най-безценният урок от твоите родители е…?

На родителите си съм благодарен, че ме възпитаха и посрещнаха редица предизвикателства в името на по-доброто бъдеще за мен и сестра ми. Най-ценният урок, който научих от тях е, че единственият път да си истински успешен е само и единствено с упорит труд, добро образование и добро отношение към всеки човек.

Какъв искаше да станеш като малък?

Като малък исках да карам автобус. Съвсем откровено, просто това исках в най-ранна детска възраст, 4-5-годишен. Разбира се после нещата градираха постепенно.

А какъв стана?

Има път пред мен до момента, в който ще мога да кажа „аз станах…“. Разбира се, чисто професионално станах юрист. Съвсем наскоро получих юридическата си правоспособност. Това е мечта, която постигнах и съм сигурен, че предизвикателствата в тази посока тепърва предстоят.

В какво вярваше тогава?

Вярвах в Господ, в себе си и много и силно в приятелите си.

 В какво вярваш сега?

В това отношение не съм се променил особено. Сега вярвам и в това, че не може да не успееш, ако истински работиш и си позитивен. Не знам дали това помага, но знам със сигурност, че негативизмът и постоянното хленчене не помагат в никоя ситуация.

Коя своя мечта постигна и за коя все още мечтаеш?

Ако се обърна назад, да кажем до ’98-ма, постигнах това да получа добро образование, в сферата, която искам. На този етап това е факт. Сега имам мечти, които ме вдъхновяват да работя още повече, но и съкровени желания като всеки човек, като това да съм здрав, както аз, така и близките ми.

Думата, която те описва е:

Постоянен.

За политиката:

Как се насочи към политиката?

Това е вътрешна потребност в стремежа си да се чувствам пълноценен. Това е желание, което имах от най-ранните си юношески години, затова и с навършване на пълнолетие не се поколебах нито за миг. Дори вярвам, че е предопределеност, нещото, с което трябва да се занимавам и на което да посветя живота си.

Какво ти даде и какво ти взе тя?

Даде ми хоризонт, а това е безценно. Взе ми голяма част от най-хубавите за почти всеки човек години – тези от ранната младежка възраст. Но не го чувствам като жертва, защото обичам това, което правя.

Най-голямата лъжа, която си чувал за себе си?

Все са нелицеприятни. Няма такава, която да издигна с „най“.

Променили се през последните години?

Със сигурност. Надявам се да е към добро и да е част от развитието ми. Адаптирам се, но не прекрачвам принципите, в които вярвам. Всяко значимо събитие, което се случва в живота ми, среща с човек, който ти оказва влияние, неминуемо те променя. Всъщност, всеки от нас е сбор от отпечатъците, които времето и срещите с хора оказват върху нас.

Какво ти предстои да постигнеш

Успешното преодоляване на професионалните предизвикателства пред мен и реализация, която да носи удовлетворение.

За България и обстановката

Направи една кратка политическа прогноза за България.

Вярвам в хората и мъдростта на българския народ. В това ми упованието. Все повече признаци на събуждане има у гражданското общество и изострена нетърпимост към несправедливости и нередни, порочни практики в управлението на страната. Искрено вярвам, че след годината безвремие, на която станахме свидетели, страната ще се върне на пътя на европейското си развитие. Само като неразделна и пълноценна част от Европа можем да постигнем траен просперитет и устойчиви мерки в името на по-добрия живот на българите.

С какво твоята партия е различна от останалите?

ГЕРБ дава шанс за развитие на младите и по този начин възможност за участие на гражданите в управлението и реформирането на страната. Ясно показа по времето на кабинета „Борисов“, че с професионализъм и целенасоченост по националните приоритети резултатите не закъсняват. По това време средствата на европейската солидарност достигаха до всяка точка на страната, а България се ползваше с доверието на европейските си партньори. Това са категорични факти. Непреходни са всички реализирани инфраструктурни проекти, които оказват пряко влияние върху развитието на икономиката и не на последно място правят живота на хората по-удобен и дори по-сигурен.

За всичко останало?

От какво се страхуваш?

Нямам изразени фобии. Изпитвам страх в моменти, в който инстинктите за самосъхранение проговорят. Вероятно както при повечето хора.

Най-голямата ти битка е била с…

Тази битка навярно предстои.

Побеждаваш ли себе си?

Не се налага. Обичам да превръщам дефектите в ефекти.

Влюбен ли е Андрей?

Да. В живота и любимите хора.

Довърши изречението: Аз съм Един мъж, който….

знае, че силните са великодушни.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Един мъж:


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама